werknemers mede-eigenaar

San Miguel richt nieuw citrusbedrijf op in Zuid-Afrika

San Miguel Global heeft een nieuw citrusbedrijf opgericht: Thudana Citrus, gevestigd in Zuid-Afrika. Dit bedrijf is opgezet onder een regeling van mede-eigenaarschap met de werknemers in lijn met het nationale Zuid-Afrikaanse plan voor de integratie en ontwikkeling van plattelandsgemeenschappen.

Op alle plaatsen waar het bedrijf actief is, zet San Miguel zich in voor empowerment van gemeenschappen en het bevorderen van de welvaart van zijn medewerkers. In dit geval besloot het bedrijf een specifieke investering te doen in Zuid-Afrika en 30% van zijn aandelen over te dragen aan de 120 werknemers van het nieuwe bedrijf Thudana Citrus, in de regio Sundays River Valley (in de Oostkaap).

Officiële oprichting van het nieuwe bedrijf Thudana Citrus. Op de foto: dhr. Sfiso Buthelezi (Minister van Landbouw van Zuid-Afrika, bovenin links); Andries de Preez (Country Manager van San Miguel, bovenin midden) en Nico Groenewald (Hoofd Agrobusiness van StandardBank, bovenin rechts), samen met de vier medewerkers die de trust vertegenwoordigen.

San Miguel biedt de nieuwe aandeelhouders opleidingsprogramma's en ondersteuning in hun ontwikkeling vanwege de nieuwe verantwoordelijkheid die ze hebben als eigenaren van een productieve organisatie. In deze programma's zullen specifieke onderwerpen worden behandeld, zoals het functioneren van een trust (en de details met betrekking tot de rollen en verantwoordelijkheden van de trustees), evenals meer algemene onderwerpen, zoals het functioneren van een citrusbedrijf. Bovendien wordt er training gegeven in een ander aspect dat essentieel is voor de toekomst: levenslang leiderschap. 

Andries du Preez, Country Manager van San Miguel in Zuid-Afrika: "Dit initiatief is meer dan alleen het in handen geven van een teeltbedrijf aan onze werknemers. Thudana Citrus is een compleet citrusbedrijf, en het is ons doel om de gemeenschap op de lange termijn te versterken door middel van onderwijs, training en de unieke mogelijkheid om een belangrijke rol te vervullen in een volledig functionerend citrusbedrijf".

Zuid-Afrika en de BEE - initiatieven

Het project van San Miguel vindt plaats in het kader van de Wet voor de Bevordering van BEE (Black Economic Empowerment), dat onderdeel uitmaakt van het Zuid-Afrikaanse Nationale Ontwikkelingsplan voor 2030. Op basis van dit plan wordt de ongelijkheid aangepakt waaronder zwarte Zuid-Afrikanen lijden als gevolg van het apartheidsregime. De belangrijkste doelstelling van het plan is het terugdringen van de armoede en ongelijkheid vóór 2030. Hiervoor zijn drie dingen nodig: een groeiende werkgelegenheid, hogere inkomsten door middel van een toename van de productiviteit en kwalitatief hoogwaardige overheidsdiensten.

In totaal bedraagt de waarde van de activa van Thudana Citrus 200 miljoen Zuid-Afrikaanse rand (12,2 miljoen euro). Naast de 30% die door middel van de Thudana Citrus Trust in handen is van de werknemers, behoudt San Miguel een belang van 40%. Daarnaast zal San Miguel binnenkort een investeringsfonds oprichten voor de resterende 30% van het nieuwe citrusbedrijf.

De leiding van het bedrijf zal in handen liggen van de Raad van Bestuur, die wordt gevormd door vertegenwoordigers van San Miguel, de werknemers en het investeringsfonds. Als vertegenwoordigers van de werknemers zijn er drie onafhankelijke directeurs benoemd, die zullen samenwerken met de leden van de Thudana Citrus Trust om hen te begeleiden in hun deelname en besluitvorming.

 

Voor meer informatie: 
www.sanmiguelglobal.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven