Peru: Mango-oogst daalt met 34% dit seizoen

Naar verwachting zal de Peruaanse mango-oogst aan het einde van het seizoen 2018-2019 (eind maart) met 34% gedaald zijn ten opzichte van vorig jaar. Dit komt met name door de genetische eigenschappen van dit gewas, die zorgen voor een afwisseling tussen jaren met hoge en jaren met lage opbrengsten. Telers kunnen moeilijk aan financiering komen om hierin te innoveren.

Ángel Gamarra, voorzitter van de Peruaanse Associatie van Mangotelers (Promango) raamt dat de oogst van Kent mango dit seizoen een omvang van 135.000 ton zal hebben. In 2017-2018 werd er een oogst van 205.000 ton bereikt.

"Ik verwacht dat er aan 30% van de exportvraag niet voldaan zal kunnen worden. De internationale markt is er al van op de hoogte gebracht dat we de verwachte oogst niet zullen bereiken, dus de klanten weten het al. Sommige exporteurs hadden 100 containers beloofd, maar kunnen er slechts 70 of 60 verzenden. Dat is waarom de mangoprijzen in Áncash [regio in Peru] sterk gestegen zijn", aldus Gamarra.

Het seizoen van Kent mango's (de belangrijkste exportvariëteit) begint in oktober, in San Lorenzo, Piura, en eindigt aan het einde van maart of in april, in Casma en Moro. In de vorige seizoenen was er veel fruit en als gevolg van een genetische wisselwerking in de mango is de oogst dit seizoen kleiner.

Gamarra: "Van nature levert de Kent mango het ene jaar een grote oogst op, en rust hij het andere jaar uit. Ook kan het zijn dat hij zes jaar achter elkaar fruit oplevert, en het daaropvolgende jaar rust. Als de juiste technieken niet worden toegepast, stopt de mango met fruit leveren. We hebben een aantal jaar lang een grote oogst gehad, en dit jaar was er sprake van een aanzienlijke daling. Op alle drie de teeltlocaties (San Lorenzo, Motupe-Olmos en Casma), is de oogst gedaald".

Door middel van technologische innovatie is het mogelijk om deze genetische neiging van het fruit te beperken en elk jaar voldoende volume te oogsten. Hiervoor is echter financiering nodig waar veel boeren geen toegang toe hebben.

"Afgelopen jaar was er geen financiering van de Agrobanco. Het kost de landbouwsector veel moeite om financiering te krijgen vanuit (spaar)banken. Ik vermoed dat het gebrek aan financiering alle gewassen getroffen heeft, maar in de mangosector was het echt voelbaar", stelt Gamarra.

Exportproduct

Van de totale mangoteelt in Peru is ongeveer 50% bestemd voor de export. De andere 50% wordt op de binnenlandse markt afgezet, vooral als diepvriesproduct. In het vorige seizoen (2017-2018) had de totale oogst een omvang van 360.000 ton, waarvan 205.000 ton betrekking had op de export.

De belangrijkste bestemmingen van Peruaanse mango zijn Nederland, met 110.284.830 dollar (97,4 miljoen euro) in 2018, de Verenigde Staten, met 66.102.190 dollar (58,4 miljoen euro) en Spanje, met 24.844.628 dollar (21,9 miljoen euro). De waarde van de totale mango-export nam in 2018 met 40,71% toe ten opzichte van 2017, van 194.692.388 dollar (172 miljoen euro) tot 273.951.292 dollar (242 miljoen euro).

Momenteel heeft het mango-areaal in Peru een omvang van 24.000 tot 25.000 hectare. Promango raamt dat het areaal in 2019 met 10 tot 15% zal groeien.

Om de teelt van dit fruit te verbeteren, vertelt Gamarra, werkt het Regionale Directoraat van Landbouw in Piura aan een overheidsinvesteringsproject. Hiermee kunnen de benodigde professionals worden ingehuurd om technische ondersteuning te verlenen aan telers in Piura, de belangrijkste teeltregio van mango in Peru.

 

Bron: gestion.pe


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven