BLE-marktrapport week 10/2019:

'Laatste aanvoer van Spaanse clementines en Israëlische Orri-mandarijnen domineerden de markt'

De levering van klein citrus nam gestaag af. Bij de clementines kwam de laatste Spaanse aanvoer in Frankfurt en München aan, maar in de loop van de week ging de kwaliteit van deze clementines flink achteruit. Bij de mandarijnen beperkte het aantal binnenkomende ladingen zich eveneens: hier domineerden Israëlische Orri, gevolgd door Spaanse Orri en Nadorcott evenals Marokkaanse Nadorcott mandarijnen de markt. Turkije speelde met Murcott een kleine rol. Italië en Egypte hadden een aanvullend karakter. Opvallend was dat in Frankfurt de producten in uiteenlopende verpakkingsgroottes werden aangeboden, zo zag men Israëlische Orri daar zowel in de gebruikelijke 10 kg en 12,5 kg dozen alsook in verpakkingen van 6 kg en 7 kg.De kwaliteit overtuigde doorgaans: de smaak en stevigheid lieten slechts zelden te wensen over. De belangstelling presenteerde zich over het algemeen eerder zwak, wat nogmaals versterkt werd door het voorjaarsachtige weer. Zo konden de verkopers geen voordeel halen uit de verminderde beschikbaarheid: men kon geen prijsverhogingen doorvoeren. In plaats daarvan brokkelden de prijzen vaak af.

Appelen
Zoals gebruikelijk op dit punt in het seizoen domineerde Duitsland met veel variëteiten de handel. De prijzen bleven in z'n totaliteit op een constant niveau.

Peren
De import vanuit overzee nam duidelijk toe: naast de dominerende Zuid-Afrikaanse ladingen kwamen er inmiddels ook Chileense en Argentijnse leveringen op de markt. De diversiteit aan aangeboden soorten nam eveneens toe: uit Zuid-Afrika arriveerden inmiddels Abate Fetel en Red Bartlett.

Druiven
Uit Zuid-Afrika stamden bijzonder veel variëteiten: de vertrouwde rassen zoals Crimson Seedless, Thompson Seedless en Flame Seedless, werden geflankeerd door eerder onbekende rassen zoals Sundance Seedless en Sweet Globe.

Sinaasappelen
Spanje domineerde de markt bij de blonde sinaasappelen met Navelina, Lane Late en Salustiana. De belangstelling was wisselend. Wat betreft de prijzen was er geen duidelijke tendens op te maken.

Citroenen
Spaanse partijen zag men het meest. De handel verliep zonder speciale gebeurtenissen. De prijzen veranderden slechts zelden aangezien het aanbod werd afgestemd op de vraag.

Bananen
De belangstelling was zeer wisselend. De afzetmogelijkheden reikten van beperkt en ingetogen tot verrassend en aanhoudend vlot. Ongeacht de intensiteit van de afzet zijn de behaalde prijzen overwegend omhoog gegaan.

Bloemkool
Het aanbod aan de dominerende Franse en aanvullende Italiaanse partijen nam iets af. Aan de vraag kon moeiteloos worden voldaan. 

Sla
IJsbergsla stamde uit Spanje. De toevoer nam weliswaar af, maar dit zorgde niet voor prijsverhogingen. Het tegendeel was het geval: als gevolg van onder meer de slechtere afzetmogelijkheden daalden de prijzen vaak.

Komkommers
Bij de komkommers bepaalden de Nederlandse en Spaanse partijen de markt. De afzetdruk nam toe bij de Spaanse partijen. In z'n totaliteit verliep de verkoop vrij constant.

Tomaten
Met Spanje, Nederland, Italië, Marokko en België waren veel landen bij de tomatenhandel betrokken. Over het algemeen was er sprake van een matige vraag, die achterbleef bij het aanbod.

Paprika's
De ladingen uit Spanje namen af. De prijzen trokken daarop aan, soms zelfs aanzienlijk. De aanvoer uit Nederland en België completeerde het productpalet.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven