Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Parlement verbiedt oneerlijke handelspraktijken tegen telers

Een overweldigende meerderheid van het Europees Parlement stemde gisteren voor aanpak van oneerlijke handelspraktijken in de voedingssector.  De Europarlementariërs steunen een akkoord daartoe met EU-landen en Europese Commissie uit december.

De nieuwe EU-Richtlijn verbiedt zestien oneerlijke handelspraktijken. Zo mogen supermarkten niet langer boeren en tuinders laten opdraaien voor voeding die niet is verkocht of waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Ook last minute-afzeggingen zijn taboe.

Elke lidstaat wordt nu verplicht om binnen enkele maanden een ‘voedselscheidsrechter’ aan te stellen die de oneerlijke handelspraktijken ook kan gaan bestraffen. In Nederland wordt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Evaluatie over vier jaar
Een poging tot afzwakking van de beschermingswetgeving door liberale Europarlementariërs middels een tussentijdse plenaire stemming mislukte afgelopen herfst. “Op mijn voorstel zal binnen vier jaar opnieuw worden bekeken in welke mate de ketenpositie is verbeterd. Als Europarlementslid wil ik me de komende jaren daarom een vinger aan de pols houden; de tenuitvoerlegging en handhaving door de EU-landen moet strak gebeuren. Anders moet de volgende Europese Commissie over vier jaar met een rechtstreeks werkzame verordening komen”, aldus Schreijer-Pierik, die via haar Ierse christendemocratische collega Mairead McGuiness bij de onderhandelingen betrokken was.

Bron: Europees Parlement en Annie Schreijer-Pierik

Boerenbond
Boeren en tuinders worden regelmatig geconfronteerd met handelspraktijken die ze als onevenwichtig en oneerlijk ervaren. Met de goedkeuring in het Europees Parlement van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken trekt Europa nu een duidelijke ondergrens. Boerenbond dringt aan op een snelle en versterkte Belgische omzetting. Het is één van de belangrijke bouwsteen in eerlijke prijsvorming.

Oneerlijke handelspraktijken vinden hun oorsprong in onevenwichtige onderhandelingsposities. Machtigere economische spelers duwen (onnodige) kosten en risico’s door naar de andere partij die hier moeilijk iets kan tegen inbrengen uit schrik de handelsrelatie te verliezen. Boeren en tuinders worden er regelmatig mee geconfronteerd.

Het is belangrijk dat de wetgever duidelijke grenzen trekt en aangeeft waar de contractuele vrijheid misbruikt wordt. Met name de eenzijdige wijziging van contracten, soms zelfs met terugwerkende kracht, is een stuitende praktijk die gereguleerd moest worden. Met de richtlijn oneerlijke handelspraktijken in de relaties tussen ondernemingen in de voedselvoorzieningsketen trekt Europa nu een duidelijke ondergrens. Deze basisregeling is onmisbaar binnen de ééngemaakte Europese markt.

Tegelijk is ruimte nodig om rekening te kunnen houden met de eigenheid van de nationale markt. Met de keuze voor een richtlijn wordt die ruimte gelaten. We dringen aan op een snelle omzetting naar Belgisch recht en een grondig debat over een versterkte omzetting met aanvullende bepalingen. Want hoewel het Europese initiatief voorziet in overheidstoezicht, afdwingbaarheid en sanctionering, blijft dit beperkt tot de beperkte lijst oneerlijke handelspraktijken. Daarmee wordt ook geen antwoord geboden op de verwachting rond een ‘stok achter de deur’.

Want we zijn er ons van bewust dat bijkomend vrijwillig initiatief zoals het ketenoverleg en brancheorganisaties belangrijk blijven om naast dit beperkte Europees initiatief en een mogelijks versterkte Belgische omzetting ervan verder zelfregulerend te kunnen optreden. Maar in het geval die zelfregulering niet wordt opgevolgd en klachten hierover op basis van bemiddeling via vrijwillige initiatieven onvoldoende aangepakt worden, is het cruciaal dat een toezichthouder van overheidswege ultiem kan tussenkomen in een geschil. Al blijft overleg binnen de keten wat Boerenbond betreft steeds de eerste optie.

De Europese richtlijn, de Belgische omzetting ervan en zelfregulering binnen de keten, versterkt met een stok achter de deur van overheidswege zijn allemaal instrumenten die moeten bijdragen tot een meer eerlijke verdeling van kosten en risico doorheen de keten. De consument hoeft er niets van te voelen, maar voor de boeren en tuinders maakt het mee het verschil in een eerlijkere prijsvorming.

Voor meer informatie:
Vanessa Seanen
Boerenbond
Diestsevest 40
3000 Leuven
+32(0)0475 55 55 25 
vanessa.saenen@boerenbond.be    
www.boerenbond.be  

Publicatiedatum: