Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Melatonine in morellen zorgt voor verbetering slaapcyclus

Morellen zijn goed tegen slaapproblemen

Morellensap kan dienen als remedie tegen slaapproblemen. Het sap zorgt namelijk voor een verhoging van het melatonine- en tryptofaangehalte, waardoor de duur van de slaap wordt verlengd.

Het tweemaal per dag drinken van een glas met 240 ml morellensap, een keer 's ochtends en een keer 's avonds, helpt om in slaap te vallen en kan de duur van de slaap met gemiddeld 84 minuten doen toenemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Frank Greenway, van de Louisiana State University (Verenigde Staten).

Deze effecten zijn te danken aan het gehalte melatonine (slaaphormoon) in morellen, evenals aan de aanwezigheid van proanthocyanidenen, die de opname van het aminozuur tryptofaan verbeteren, hetgeen ook invloed heeft op het stofwisselingsproces van de nachtrust.

Veel 65-plussers geven aan niet goed te slapen. Dit probleem leidt tot een slechte nachtrust, vermoeidheid overdag en het gebruik van geneesmiddelen die niet vrij zijn van bijwerkingen. Voor oudere mensen vergroot de inname van slaappillen de kans op een valpartij.

Vanwege deze problematiek besloot het team van dr. Greenway het effect van morellen op de slaap te testen. Het onderzoek werd uitgevoerd met 7 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 68, die ten minste drie nachten per week slaapstoornissen ondervonden. Gedurende twee weken moesten deze mensen per dag 480 ml sap van morellen (van de variëteit Montmorency) drinken.

De onderzoekers onderwierpen de deelnemers aan verschillende onderzoeken voor, tijdens en na de behandeling met morellensap. Ze controleerden de elektrische activiteit van de hersenen, de oogbewegingen, de activering van spieren en het hartritme. Op basis hiervan konden ze de hoeveelheid slaap beoordelen, evenals de kwaliteit ervan. Uit de resultaten volgde dat de slaaptijd met anderhalf uur toenam.

Montmorency- en Balaton morellen zijn een natuurlijke bron van melatonine, het hormoon dat het slaap- en waakritme controleert. Bovendien hebben ze een gunstige invloed op het tryptofaan-gehalte, de aminozuren van serotonine, een neurotransmitter die verband houdt met stressbestendigheid en een gevoel van welbevinden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven