Eetbare coatings zijn voordelig en natuurlijk alternatief

Eetbare coatings zijn samengestelde biopolymeren op basis van combinaties van verschillende voedselmaterialen. Ze bieden een goedkoper en natuurlijker alternatief en dragen bij aan het behoud van de kwaliteit en gezondheid van het fruit tijdens de afzet. Ze verhogen de levensduur van het product, met name tijdens de periodes van gekoelde bewaring.

Met de toepassing van kou in de bewaring van citrus kunnen verschillende doelen nagestreefd worden: het verlengen van de afzetperiode van late rassen, het op de markt kunnen brengen van fruit in periodes dat het niet geteeld wordt, het minimaliseren van verliezen als gevolg van uitdroging, het vertragen van de groei van ziektevewerkkers, het behouden van de kwaliteit tijdens het transport naar verre markten, het dienen als buffer voor de bevoorrading van klanten op momenten dat de weersomstandigheden de oogst onmogelijk maken, het bewaren van fruit in periodes van een hoog risico op vorst op het land en het uitstellen van de levering aan fabrieken van afgeleide fruitproducten of tijdens quarantainebehandelingen voor de controle van plagen en ziektes voor fruit dat naar bepaalde landen wordt geëxporteerd. De toepassing van kou is dus gebruikelijk en zeer gevarieerd.

De koeling vermindert niet alleen de groei van schimmels, maar door uitstel van de veroudering behoudt het fruit tevens een hoger gehalte aan schimmelwerende stoffen (fytoalexinen). Op die manier wordt de fysiologische resistentie tegen microbiële aanvallen verbeterd.

Tijdens de gekoelde bewaring verliest het fruit meer dan 5% van zijn gewicht als gevolg van uitdroging. Daarom is het raadzaam om een bepaalde luchtvochtigheid op peil te houden in de bewaarcellen, en om coatings te gebruiken die uitdroging voorkomen. Dit levert telers profijt op, doordat de prestaties van hun producten verbeteren. 

Bij citrus hangt de gevoeligheid voor lage temperaturen af van de soort en de variëteit. Grapefruits en citroenen zijn het meest gevoelig voor kou. Daarnaast zijn er talloze factoren van invloed, zowel voor als na de oogst, zoals de milieu-omstandigheden, de behandelingen tijdens de teelt, de staat van de boom en de rijpheid van het fruit.

In het geval van citrus leiden de celveranderingen als gevolg van de kou tot beschadigingen als bruinkleuring, membranosis, pitting of verschroeiing.

Een ander type koudeschade, dat minder vaak voorkomt dan de voorgenoemde soorten, is waterschade, waarbij het fruit een zacht en sponsachtig uiterlijk krijgt, alsof het bevroren is geweest. De symptomen kunnen optreden in de bewaarcel zelf, na een bepaalde tijd in gekoelde bewaring te hebben gelegen. Het risico neemt toe bij een langere bewaring en een lagere temperatuur. De volledige schade wordt zichtbaar op het moment dat het fruit wordt overgebracht naar een ruimte op kamertemperatuur.

In sommige gevallen treden de symptomen echter nog niet op zolang het fruit zich in de koelcel bevindt, en wordt de schade pas zichtbaar op het moment dat het fruit weer naar kamertemperatuur wordt overgebracht. Hoewel lage temperaturen en de gevoeligheid van de variëteit bepalend zijn voor het ontstaan van koudeschade, zijn er nog andere factoren die een rol spelen. In ieder geval kan dit soort schade leiden tot verliezen voor magazijnen als gevolg van claims op de plaats van bestemming, of door een afname van de prestaties.

 

Sanifruit biedt de eetbare coatings SANI-RC en SANI-RCL. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste kenmerken van deze producten:

  • De coatings kunnen koudeschade tijdens de gekoelde bewaring voorkomen, doordat ze de citrus voorzien van een fysieke en scheikundige barrière die in veel gevallen beschadigingen voorkomt of vertraagt. 
  • De genoemde barrière beschermt tegen gasuitwisseling met de omgeving en vermindert daardoor het gewichtsverlies als gevolg van uitdroging van het fruit.
  • De producten versterken het effect van andere producten die tegelijkertijd gebruikt worden, zoals fytosanitaire producten en conserveringsmiddelen. Hierdoor dragen ze bij aan het verbeteren van de houdbaarheid en duurzaamheid van het fruit.
  • In combinatie met Sanifruit's residu-vrije behandelingsproducten maken de coatings, afhankelijk van de soort citrus, korte termijn-bewaringen (minder dan 30 dagen) of lange termijn-bewaringen (30-60 dagen) mogelijk, zolang het fruit op het optimale punt van rijpheid geoogst is.

Het ontwikkelen van deze coatings was een uitdaging voor het bedrijf, dat gebruik heeft gemaakt van de allernieuwste technologie om een product te kunnen bieden dat gemakkelijk toe te passen is, zonder gebruik te maken van alcohol of andere vloeistoffen die een groter risico opleveren voor de gebruiker.

 

Meer informatie:

Erica Biel Martin
Directora de I+D+i de Sanicitrus S.L.
Directora de calidad

www.sanifruit.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven