Onbekende rode banaan wordt geteeld in Málaga en op Canarische Eilanden

Al een aantal jaar lang worden er rode bananen geteeld op de Canarische Eilanden en in de Spaanse provincie Málaga. Telers hebben echter nog niet sterk ingezet op dit fruit. Hoewel het een gegeven is dat de rode banaan niet overvloedig aanwezig is op de markt, waar de gele banaan de boventoon voert, is het een interessante variëteit vanwege zijn verrassende smaak en eigenschappen.

Dat de genoemde Spaanse regio's dit nog onbekende fruit aanbieden, is te danken aan het Canarische Instituut voor Agrarisch Onderzoek (ICIA), dat 20 jaar geleden de eerste zaadjes van deze variëteit meenam vanuit een Frans onderzoekscentrum op Martinique.

Vanuit nutritioneel oogpunt verschilt de rode banaan niet sterk van de gele variëteit. De smaak is echter wel heel anders. Het eerste wat opvalt aan de banaan is zijn paarsrode kleur. Daarnaast is de schil dikker dan die van de gele banaan, hoewel de rode banaan kleiner van stuk is. De kleur van het vruchtvlees varieert van geel tot lichtroze.

Frambozensmaak

De smaak van de rode banaan doet denken aan framboos. De banaan heeft een lichte en zoete smaak die de eerste keer dat je hem proeft erg verrast.

De wetenschappelijke naam van dit fruit is Musa acuminata. In Latijns-Amerika bestaan er allerlei namen voor deze banaan: rode banaan, tafetan, gekleurde banaan of roze banaan. In Europa staat het fruit onder andere bekend als Cuba-banaan. In de Verenigde Staten hanteert men twee namen: Red banana en Red Dacca.

De belangrijkste teeltregio's van het fruit liggen in Oost-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en de Verenigde Arabische Emiraten. Een groot aantal fans van het fruit is echter afkomstig uit de VS. Veel Amerikanen geven zelfs aan dat deze rode variant hun favoriete banaan is en de voorkeur geniet boven de populaire Cavendish variëteit. 

Rode bananen kunnen op dezelfde manier gegeten worden als gele bananen en dienen dus uitstekend als een lekker tussendoortje of dessert. Ze kunnen rauw gegeten worden: heel of in stukjes gehakt. Ook kunnen ze worden toegevoegd aan zoetigheden en salades. Daarnaast behoren bakken (in de oven of in de koekenpan) en licht roosteren (voor het creëren van nieuwe nuances) tot de mogelijkheden.

Wanneer is de rode banaan rijp?

Als beginneling in het eten van dit fruit kan het handig zijn om wat richtlijnen te hebben om te kunnen vaststellen wanneer de banaan rijp is. Rode bananen kunnen het best gegeten worden op het moment dat de schil roodbruin, bijna paars, van kleur is.

Bron: alimente.elconfidencial.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven