Extremadura: witte aspergeoogst bereikt hoogtepunt

De hoge temperaturen gedurende de herfst en winter hebben ervoor gezorgd dat het seizoen van witte asperge in het Spaanse Extremadura vervroegd is. 

"We zijn dit jaar erg vroeg begonnen met de oogst van witte asperges, dankzij de weersomstandigheden en de toepassing van nieuwe, natuurlijke oogsttechnieken. We zetten het product nu al meer dan twee weken af en positioneren onszelf daarmee als de eerste leveranciers van dit product in Europa", legt Emiliano Andrade, directeur van LEMA, uit. Daarnaast is de oogst ook van goede kwaliteit en maten die gevraagd worden op de markten. In Spanje is er bijvoorbeeld het meeste vraag naar maten vanaf 26, terwijl men in Duitsland voorkeur heeft voor maten die tussen de 16 en 26 liggen.

Het bedrijf, dat is gevestigd in Don Benito, Badajoz, beschikt over eigen teeltbedrijven die een oogst van 1.400.000 kilo kunnen opleveren en sinds 1986 door één enkele teler worden bewerkt. "We beschikken over variëteiten die er goed uit zien en minder vezelig zijn en voldoen aan de behoeften van de meest veeleisende fijnproevers", aldus Emiliano Andrado.

De belangrijkste bestemmingen voor de asperges van dit bedrijf zijn de binnenlandse markt en markten in Centraal-Europa met name Duitsland en Zwitserland. Momenteel is er op de markten waar Landfruit-LEMA werkt ook Peruaanse asperge aanwezig. Dit zorgt voor een felle concurrentie vanwege de lage prijzen van het product uit Peru. Daarnaast beschikt Duitsland over kleine aantallen lokaal product, dat in verwarmde kassen geteeld wordt. Volgens Andrade verloopt de afzet echter "vloeiend ondanks de druk op de prijzen".

De directeur van LEMA vertelt dat Duitsland en Zwitserland grote consumenten zijn van witte asperge en een traditie hebben in de consumptie van dit product. "Ze hebben waardering voor de culinaire eigenschappen en de talrijke gezondheidsvoordelen van het product, zoals zijn erkende zuiverende en vochtafdrijvende eigenschappen of zijn hoge vezel- en lage caloriegehalte".

Op de Spaanse markt komt de witte asperge bij de consument terecht via onder andere het Netwerk van Groothandelaren, supermarktketens en de haute cuisine. "Er is steeds meer waardering voor dit in Don Benito geteelde product", aldus Andrade.

De witte asperge wordt steeds minder geplant in Spanje als gevolg van het feit dat de teelt van het product moeilijk is en hoge kosten met zich meebrengt vanwege de grote hoeveelheid vereiste arbeidskracht.

"We proberen een product te verdedigen dat terugloopt in Spanje door middel van innovatie in de manier waarop het geteeld wordt. We voeren grondige temperatuurcontroles uit en voorkomen dat het product in contact komt met de zon. Ondanks dat we beschikken over geavanceerde sorteringslijnen voor de asperge, is er nog steeds veel mankracht nodig. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het product binnen 48 uur na de oogst op de verkooppunten aanwezig is", besluit Andrade.

 

Voor meer informatie:
Emiliano Andrade Rodríguez
LandFruit- LEMA
T: +34 924 800 600
emi.andrade@landfruit.es
www.landfruit.es


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven