"Een tropische oase in de Middellandse Zee"

Een tropische oase in het midden van de Middellandse Zee: dat is wat l’Orto di Nonno Nino is. Het bedrijf ligt op een steenworp afstand van Palermo, waar ze 'exotisch biologisch Siciliaans fruit' zoals papaja (25 ton), mango (3 ton), bananen (4 ton) van het Cavendish ras, minibananen, bakbananen, maracuja, suikerriet, limoen, carambola, zapote, pitanga, lychee, guava, pitaja, tamarinde, zwarte sapote, zuurzak en, recentelijk, ook koffie telen.

Rosolino en Benedetto Palazzolo

Het gaat om kleine hoeveelheden, enkele tientallen planten, waarmee nieuwe rassen worden toegevoegd aan de teelt van fruit en meer traditionele groenten voor dit deel van Europa. 

Avocado en papaya van L'Orto di Nonno Nino

L'orto di Nonno Nino wordt geleid door Benedetto en Rosolino Palazzolo, die zich bezighouden met de teelt van biologische en agro-homeopathische groenten en fruit in 11.000 meter kassen en op 6 hectare in open veld. Daarnaast zijn er vijf hectare bestemd voor de teelt van  citrus en twee voor gemengde boomgaarden. Vader Antonino Palazzolo heeft het bedrijf in de jaren '70 opgericht.

In 1994 werd er gestart met de omschakeling naar biologische landbouw, gebruikmakend van de natuurlijke roeping van dit gebied. L'Orto di Nonno Nino is een familiebedrijf dat zich inzet voor de teelt van groenten en fruit in volledige eerbiediging van de natuur, waarbij het evenwicht tussen flora, fauna en grondwater wordt gewaarborgd.

Sinds 2012 is de kernactiviteit van het bedrijf de tropische vruchten die worden geteeld in kassen die, in combinatie met een speciale relatie met het land en een diepe toewijding aan de natuur, een winnende formule zijn. In 2017 werd dit erkend met de Innovation Award Best in Sicily.

Papaya's aan de boom. Het bedrijf teelt 20 verschillende rassen

"Meer dan twintig jaar biologische landbouw proef je terug in de smaak van onze gewassen. Dit is de goedheid van ons fruit, dat buitengewone organoleptische eigenschappen heeft en vooral gezond is. We alterneren de gewassen om de structuur van het land te verbeteren en te zorgen voor behoud van de biodiversiteit", zeggen de broertjes Palazzolo.

Bananen van het Cavendish ras

"We voeren voornamelijk directe verkopen uit. We hebben een nare ervaring met de klassieke distributiekanalen die onze gewassen teniet hebben gedaan met lange betalingen en onwaarschijnlijke protesten. In de loop van de tijd zijn we gestart met de bevoorrading van regionale Horeca-sector, waar kwaliteit en gezondheid wordt gewaardeerd. Wij garanderen de klant gezonde en seizoensgebonden producten, met transparantie en volledige traceerbaarheid van het gehele productieproces."

Aardbeien: in sommige delen van Sicilië is men in november gestart met de teelt

Andere referenties
Fruit en citrus: abrikozen, watermeloen, sinaasappels, cantaloupe meloen, kaki, cedro, clementines, aardbeien, grapefruits, pruimen en druiven voor een totale hoeveelheid van 15 ton.
Groente: onder andere knoflook, verschillende bieten, Italiaanse raapstelen, bloemkool, artisjokken, wortelen, koolrabi, savooikool, paarse kool, komkommers, cichorei, verschillende uien, bonen, erwten, tomaten, radijs, rucola sjalot, selderij, spinazie, pompoen en Genuese courgettes voor een totale hoeveelheid van 20 ton.
Kruiden: basilicum en peterselie, voor een totaal van 0,5 ton.

Op het tropisch fruit staat een FEBS-stempel als een onderscheidend kenmerk. Naast de intrinsieke kwaliteit van de biomethode, is er de duurzaamheid die voortkomt uit een korte aanbodketen.

 

Info:
L'Orto di Nonno Nino
Via Mimose e Azalee, 7
90049 Terrasini (PA)
Tel: + 39 348 311 3365
Email: info@ortodinonnonino.it
Web: www.ortodinonnonino.wordpress.com


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven