Fyffes start met uitrol wereldwijd gendergelijkheidsprogramma

Fyffes heeft het startsein gegeven voor haar nieuwe Global Gender Equality Program, dat het eerst geïmplementeerd zal worden op twee meloenteeltbedrijven in Honduras en op een ananasplantage in Costa Rica. Gendergelijkheid is één van de strategische duurzaamheidsverplichtingen van Fyffes, laat het bedrijf weten. Het programma is afgestemd op de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties op het gebied van gendergelijkheid. 

Het doel van het Gender Eguality-programma is om de uitdagingen die ongelijkheid met zich meebrengt voor vrouwen op zowel de werkvloer als in de maatschappij vast te stellen. Deze uitdagingen verschillen van regio tot regio op basis van de cultuur en lokale context. Aan de hand van deze bevindingen zal Fyffes overgaan tot interventies om de gelijkheid van vrouwen te bevorderen.  

Fyffes legt uit dat het programma werknemers een vertrouwelijk platform biedt om barrières thuis en op het werk kenbaar te maken. Het zal hen het vermogen geven om besluitvormers en leidinggevenden te worden op de werkvloer, evenals in hun thuissituatie of gemeenschap. Het programma wordt deels gesubsidieerd door het IDH Sustainable Trade Initiavtive en uitgevoerd in samenwerking met Business for Social Responsibility (BSR), La Allianza Empresal para el Desarrollo (AED) in Costa Rica en de Fundación Hondureña de Responsibilidad Social Empresarial (FUNDAHRSE) in Honduras.

Tot dusver werden er in het kader van het programma onafhankelijke enquêtes uitgevoerd onder 90 vrouwelijke en 113 mannelijke werknemers, evenals onder 7 leidinggevenden in Honduras. In Costa Rica werden 21 vrouwen ondervraagd, evenals 32 mannen en 7 leidinggevenden. 

Uit deze enquêtes is naar voren gekomen dat de meeste werknemers een duidelijk beeld hebben van welk gedrag wel of niet acceptabel is op het werk: zoals seksuele intimidatie, harde strafmaatregelen of geweld. De respondenten bleken echter veel minder goed op de hoogte te zijn over het beleid van het bedrijf inzake dit soort gedrag en veel werknemers gaven aan terughoudend te zijn met het aan de kaak stellen van dit soort gedrag of met het indienen van een formele klacht. Zo gaven twee derde van de vrouwelijke werknemers in Costa Rica en 40% van die in Honduras aan dat zij de indruk hebben dat anderen het afkeuren wanneer zij op het werk een klacht over seksuele intimidatie in zouden dienen. 

Om deze problemen aan te pakken, zal Fyffes actie ondernemen om haar beleid op dit vlak beter toe te lichten. In het kader van het programma zullen er ook comité's opgericht worden, bestaande uit zowel mannelijke als vrouwelijke leden, die een training zullen krijgen op het gebied van diverse gendergerelateerde zaken, zoals seksueel geweld, zorg voor moeder en kind, gezinsplanning en communicatie en het scheppen van vertrouwensbanden. De leden van deze comité's zullen optreden als coördinatoren om een verandering op de werkvloer tot stand te brengen en werknemers het vertrouwen te geven om ongewenst gedrag op het werk aan te pakken. De comité's zullen Fyffes op de hoogte houden van de vooruitgang die zij op dit gebied boeken. 

Julie Cournoyer van Fyffes: "Ik ben erg blij het startsein voor het Fyffes Gender Equality Program te kunnen geven op Internationale Vrouwendag. Ik wil al onze partners bedanken voor hun steun aan wat ik als een zeer waardevol project beschouw dat gericht is op het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van de vrouwen die op onze plantages werkzaam zijn. Fyffes verwacht veel te leren van haar ervaringen in Costa Rica en Honduras en is van plan om het programma in 2021 uit te rollen naar alle Fyffes-plantages."

 

Voor meer informatie:
Carolina Garcia
Fyffes North America Inc.
Ph: +1 (305) 529-1289
cgarcia@fyffes-na.com
www.fyffes.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven