Zuid Afrika denkt 30% minder Hass avocado's te oogsten

In Zuid-Afrika is het avocadoseizoen begonnen. Het zal een seizoen worden waarin de 'astronomische' toename van het aantal avocado's van vorig jaar in elk geval niet zal worden herhaald.  

De oogst zal naar verwachting namelijk zo'n 30% kleiner zijn maar net zoals vorig jaar kan dit cijfer later mogelijk nog naar boven bijgesteld worden. 

"We kunnen later alsnog verrast worden wat betreft de huidige raming vanwege de enorme uitbreiding van het avocadoareaal en omdat nieuwe regio's en telers niet allemaal aangesloten zijn bij de SAAGA (South Afrikcan Avocado Growers' Association), " zegt een technisch adviseur. 

Hij merkt op dat de verschillende rassen op andere manieren fruit dragen, sommige meer aan de binnenkant van het bladerdek en andere meer aan de buitenkant en dat maakt het maken van nauwkeurige oogstramingen ingewikkelder. 

De recordoogst van vorig jaar, die bijna 23 miljoen dozen van 4 kilo bedroeg, zette de pakstations en bewaarfaciliteiten onder druk. In een aantal gevallen bleef fruit dat eigenlijk al geplukt had moeten worden aan de bomen hangen vanwege problemen met het verpakken of in afwachting van betere prijzen. Dit bezorgde de bomen extra stress. 

Verliezen Hass als gevolg van hittegolf
De hittegolf aan het begin van de zomer, die samenviel met de fruitzetting van een aantal rassen, heeft tot het afvallen van fruit geleid, met name bij Hass of Hass-types (naar verluidt minder bij het vroege Hass-ras Maluma). 

Op sommige percelen in de regio Tzaneen lopen de verliezen op tot wel 40% maar deze zullen worden gecompenseerd door nieuwe Hass-boomgaarden. 

In Lowveld, waar de pluk van de groenschillige avocado's eind maart begint en die van Hass begin mei, merkt Jaco Odendaal op dat het kwik tijdens de bloei regelmatig tot boven de 40 graden Celsius opliep. Odendaal teelt avocado's en macadamia's op Gernette Boerdery, even buiten Nelspruit. "Bij Fuerte viel het mee met het afvallen van fruit maar sommige percelen Hass liggen er maar 'magertjes' bij. De Pinkerton-oogst ziet er goed uit. Dit ras gedijt uitstekend in Lowveld."

Helaas voor Zuid-Afrikaanse avocadotelers neemt de exportvraag naar deze oudere, groenschillige rassen steeds verder af. Vorig jaar hadden Pinkerton-telers moeite om hun fruit naar Europa te exporteren, waar de markt voor dit ras is ingestort, en het fruit werd dan ook gedumpt. 

Oogst Zuidkaap niet aangetast door hitte
Er is één regio die niet met een hittegolf kampte en waar de temperaturen deze zomer gematigd waren en dat is het nieuwe en snelgroeiende avocadoteeltgebied in de Zuidkaap.

Er heerst groot optimisme onder avocadotelers in de Kaap. Zij hopen de oogstdaling van 30%, waar men elders in Zuid-Afrika rekening mee houdt, te ontlopen. Dit is met name te danken aan nieuwe boomgaarden en zomertemperaturen die optimaal waren voor de avocadobomen. In deze regio begint de oogst pas in september en duurt tot kerstmis. 

Ondanks dat er officieel een einde aan de droogte is gekomen, blijven de droge omstandigheden in dit gebied nog altijd een bron van zorg. 

Vroege oogst Hass in Mozambique al voorbij

De eerste vroege Zuid-Afrikaanse Hass avocado's zijn afkomstig uit Mozambique waar het vroege Hass-type Maluma al half februari wordt geoogst. Momenteel worden er in Mooketsi, in Limpopo, Maluma-avocado's geplukt.

Avocadodiefstal

De diefstal van avocado's is telers een doorn in het oog. Het gestolen, onrijpe fruit vindt haar zijn naar lokale markten. Fruit dat wordt geplukt voordat het vocht- en oliegehalte toereikend is, zal echter nooit helemaal rijp worden.

De diefstal lijkt georganiseerd plaats te vinden, waarbij het fruit netjes wordt geplukt. Telers houden zelf de wacht om de schade te beperken. De macadamiasector ondervindt nog meer hinder van dit fenomeen. 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven