Peter van der Veeken, N&S Quality

Keuren AGF is een ambacht

Als keurmeester moet je op veel factoren letten. Niet alleen let je op rijpheid, kleur, stevigheid, gewicht en gebreken, maar ook op aanduiding, verpakking en maatsortering, aldus Peter van der Veeken van N&S Quality. "Daarnaast heb je te maken met diverse kwaliteitsvoorschriften, klantspecificaties en ken je de overige invloeden op de kwaliteit van producten. Kortom, het keuren van groenten en fruit is een ambacht."

Alle data beschikbaar
Als keurwerkzaamheden zijn afgerond, komt het moment van registreren. Alle gegevens moeten in een systeem worden verwerkt, al dan niet ondersteund met foto’s. De invulling hiervan vraagt duidelijkheid, kennis en bovenal communicerend vermogen. Alle data die in een systeem wordt gezet, is immers beschikbaar voor iedereen binnen de organisatie waar je werkzaam bent. Juist daarom is het belangrijk om in een paar woorden duidelijk te maken wat je bedoelt. Iedereen die jouw registratie leest, moet direct begrijpen wat er aan de hand is met die partij. Keurrapporten worden direct via internet gekoppeld aan de juiste partij. Prachtige hulpmiddelen die de dagelijkse werkzaamheden van een keurmeester verbeteren en makkelijker maken. Een ideale situatie zou je zeggen; partijen scannen en direct je data opslaan, hoe mooi kan het zijn?!

Gevoel en inlevingsvermogen telt
Ervaring leert ook dat de cloud niet kan proeven, voelen en ruiken. Tevens kunnen ziektes niet altijd worden herkend en wordt er nog geen inschatting gemaakt op de achteruitgang van de kwaliteit. Weet een systeem wat houdbaarheid is? Houdt een scanner rekening met weersomstandigheden? Weet een applicatie dat hoge, zomerse temperaturen de kwaliteit van een product zeer sterk kunnen beïnvloeden? Hoe mooi de techniek ook is en wat voor prachtige analyses we uit de rapportages kunnen halen, zonder het gevoel en inlevingsvermogen van de keurmeester blijven het ‘droge’ analyses. 

Techniek ondersteunt de Keurmeester
Dus hoe ver gaat de techniek binnen de keur? Kan keuren binnenkort volledig geautomatiseerd? We gaan een heel eind komen, al zal de kennis van de keurmeester altijd noodzakelijk zijn. Al kan de techniek daar gelukkig uitstekend bij ondersteunen. Dat maakt het werk als keurmeester een stuk beter, leuker en makkelijker. In de visie van N&S Quality wordt kwaliteit en voedselveiligheid alleen maar belangrijker voor consumenten, die bovendien steeds hogere eisen stellen. Kennis en ervaring zijn daarmee doorslaggevend. Het keuren van groente en fruit is en blijft een ambacht en daarmee mensenwerk.

En wie stuurt de Keurmeesters aan?
N&S Quality verzorgt advies, detachering en opleiding op het gebied van Kwaliteit & Voedselveiligheid, Productkwaliteit, MVO & ARBO en Organisatieontwikkeling. Om aan de steeds hogere verwachtingen in de markt te kunnen voldoen, zoekt N&S Quality een Manager Keurmeesters Productkwaliteit AGF. Weet jij een team te motiveren om voor kwaliteit te gaan? Kijk dan snel naar de vacature en zet de eerste stap!

Voor meer informatie
N&S
Peter van der Veeken
T: 0418 57 58 59
pve@ns-quality.nl 
www.ns-quality.com

voor de vacature
www.ns-werkenbij.nl


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven