Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
María Dolores Pelegrín, van Apemar:

"Steeds meer concurrentie vanuit Turkije voor Spaanse grapefruit"

Het Spaanse grapefruitseizoen is al over de helft: tussen de 65 en 70% van het fruit is geoogst. De prijzen lagen tot nu toe niet hoog ondanks de afname in de oogst (variërend tussen de 15 en 20%, afhankelijk van het teeltgebied), vertelt María Dolores Pelegrín, directeur van Apemar.

"De afzet van grapefruit verloopt wat traag en de prijzen liggen relatief laag. We hopen het seizoen echter goed af te sluiten en al het fruit af te zetten dat we hebben gekocht van de telers waar we mee werken", vertelt de exporteur. De kleinere maten vormen een van de redenen voor de gematigde vraag, maar de belangrijkste verklaring hiervoor is de groeiende concurrentie van Turkse grapefruit, volgens Dolores Pelegrín.

"Turkije slaagt erin zijn grapefruitseizoenen steeds meer uit te breiden en meer fruit aan te bieden tegen aanzienlijk lagere prijzen op steeds meer Europese afzetmarkten. We ervaren deze groeiende concurrentie sterk in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië, Polen en andere Oost-Europese landen".

Het in Murcia gevestigde bedrijf zet 365 dagen per jaar citroen en grapefruit af. Apemar beschikt over teelt in Spanje en importeert daarnaast, buiten het Spaanse seizoen, grapefruit vanuit Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse grapefruit biedt namelijk dezelfde kwaliteit als de Spaanse. Buiten het Spaanse citroenenseizoen importeert het bedrijf citroen uit Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Uruguay.

"Als een familiebedrijf zijn we specialisten in grapefruit sinds de jaren '50 toen mijn vader besloot in te zetten op dit gewas, wat in die tijd niet erg gebruikelijk was. We zetten jaarlijks tussen de 8 en 9 miljoen kilo grapefruit af. In het verleden werkten we met grotere volumes, omdat we minder concurrenten hadden", legt Dolores Pelegrín uit.

Apemar werkt vooral met de rode Star Rubi grapefruit en in mindere mate met de Rio Red variëteit. Daarnaast bieden ze ook witte grapefruit, een product dat steeds moeilijker te vinden is in de belangrijkste teeltregio's in Spanje.

"Ongeveer 30 jaar geleden was de witte grapefruit het sterkst vertegenwoordigd op het Spaanse platteland. In de loop van de jaren werden deze echter vervangen door de rode variëteiten en vandaag de dag zijn de witte praktisch verdwenen", aldus de exporteur.

De grapefruit van het bedrijf wordt afgezet op de belangrijkste groothandelsmarkten in Spanje, evenals in grote supermarktketens. Daarnaast worden ze geëxporteerd naar Europese landen als Frankrijk, België, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Polen en Oost-Europese landen, maar ook naar overzeese bestemmingen als Dubai, landen in Azië, Canada en Brazilië.

 

Voor meer informatie:
María Dolores Pelegrín
FRUTAS APEMAR, S.L. 
M: +34 609656551 
T: +34 968 379 490 
mdolores@apemar.com 
www.apemar.com

Publicatiedatum: