Keniaanse luchthavenmedewerkers staken

Op woensdag 6 maart kwamen meer dan 2.000 luchthavenmedewerkers bijeen op Nairobi's Jomo Kenyatta International Airport (JKIA) om te staken, waardoor alle luchthavenactiviteiten stil kwamen te liggen. Om middernacht legden medewerkers van alle afdelingen van de luchthaven, inclusief veiligheidsagenten, cabinepersoneel, klantenservice en grondpersoneel, het werk neer.

De staking is gericht tegen een nieuw plan waarin Kenya Airways, een particuliere luchtvaartmaatschappij, het beheer van luchthavens overneemt van de Kenya Airports Authority, een overheidsinstantie. De klachten van het luchthavenpersoneel bestaan onder meer uit slechte arbeidsomstandigheden, oneerlijke aanwervingspraktijken en onaanvaardbare salarissen. De salarissen van de werknemers zijn al vier jaar niet gewijzigd.

De staking treft vier van de belangrijkste luchthavens van Kenia, waaronder die in Mombasa, Eldoret en Kisumu. Als gevolg van de staking stranden duizenden passagiers buiten de luchthavens. Meer dan 60 vluchten werden geannuleerd op Oost-Afrika's grootste luchthaven van Nairobi en moesten verplaatst worden.

De Keniaanse regering veroordeelde de staking, noemde deze illegaal en zette de Keniaanse luchtmacht in om de situatie te regelen. Volgens de lokale media werd ook de oproerpolitie ingezet die traangas en stokken inzetten tegen de demonstranten.

Tien mensen zijn tot nu toe gearresteerd, inclusief de secretaris-generaal van de Kenya Aviation Workers Union Moss Ndiema. Hij zei tegen Moroccoworldnews.com: "De overheid en belanghebbenden gebruiken de politie als een instrument om arbeiders het zwijgen op te leggen. Ze hebben hun toevlucht genomen tot harde tactieken door onschuldige arbeiders arresteren en mishandelen. We hebben het recht op vergadering."


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven