Marktrapport Oostenrijk week 10/2019

'Aardappelen in bewaring nemen succesvol af, uien in bewaring van goede kwaliteit'

De situatie op de aardappelmarkt in Niederösterreich blijft nog steeds zonder verandering. De voorraden die nog in bewaring liggen nemen continu af. Ook de oorspronkelijk voor de eigen behoefte bewaarde aardappelen vinden nu nog de weg van de telers richting de handel. De export ligt al sinds langere tijd stil. Desondanks raken de voorraden in bewaring langzaam op. Met name het aanbod aan vastkokende aardappelen wordt reeds als zeer beperkt beschreven. Het uitsorteringspercentage blijft onverminderd hoog door de afname van de kwaliteit. Ondanks de krappe productbeschikbaarheid bestaat bij veel consumenten geen begrip voor de minder goede kwaliteit van de aardappelen.


Het Oostenrijkse aanbod wordt inmiddels zowel door vroege aardappelen uit het Middellandse zeegebied, alsook door aardappelen van de oude oogst uit Duitsland en vooral Frankrijk aangevuld. De telersprijzen in Oostenrijk blijven ongewijzigd. In Niederösterreich worden aardappelen meestal voor rond de 25 euro per 100 kg overgenomen. Voor draadwormvrije premiumproducten met AMA-keurmerk valt tot wel 30 euro per 100 kg te behalen. In Oberösterreich wordt tot wel 29 euro per 100 kg betaald.

Uien in bewaring van goede kwaliteit
De zaken op de Oostenrijkse uienmarkt verlopen stabiel. Het resterende aanbod raakt men gestaag op de binnenlandse markt kwijt. Ook vindt er doorlopend directe export door telers plaats. Met de kwaliteit van de uien die in bewaring liggen is men nog steeds tevreden. Terwijl gele uien de komende weken waarschijnlijk nog verkrijgbaar zullen zijn, zijn de voorraden bij rode uien bijna op. De telersprijzen blijven onveranderd op het niveau van de voorgaande week. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje, wordt afhankelijk van kwaliteit en grootte tussen de 48 en 52 euro per 100 kg betaald.

Niederösterreich: wortelmarkt stabiel
De situatie op de wortelmarkt in Niederösterreich blijft stabiel. Het beschikbare aanbod raakt men continu in het binnenland tegen goede prijzen kwijt. Kleine verbeteringen zijn eventueel nog mogelijk. Deze week liggen de telersprijzen onveranderd op het niveau van de voorgaande weken.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven