José Antonio Gómez, voorzitter van Espárragos de Granada:

"We zijn bijna een maand eerder begonnen met de asperge-oogst"

"We oogsten nu sinds twee weken groene asperges, hoewel in beperkte hoeveelheden. We zijn er dit jaar in geslaagd om de oogst tussen de 20 dagen en een maand te vervroegen. Dit is te danken aan de teelt in mini-tunnels en ook aan de goede weersomstandigheden met veel zonuren en hoge temperaturen", vertelt José Antonio Gómez, voorzitter van de Spaanse coöperatie Espárrago de Granada.  

Vorig jaar was de oogst vertraagd tot begin april vanwege het slechte weer. Hierdoor ontstond gedurende een aantal weken een overlap tussen de overvloedige oogst van Granada en de teelt vanuit andere plaatsen van herkomst in Europa, zoals Italië.

"Hoewel de hoeveelheden nu nog niet groot zijn, beginnen we dankzij deze vroege start dit jaar op een meer stapsgewijze en geordende manier. We hopen dat deze trend zal aanhouden gedurende het seizoen", zegt Gómez. "Bovendien, als we de overzeese teelt niet meerekenen, is Spanje gedurende ongeveer een maand of anderhalve maand de enige aspergeleverancier in Europa. Vanaf de tweede week van april zal de oogst in Italië van start gaan", voegt hij toe.

Op dit moment wordt de markt echter gedomineerd door Mexicaanse asperge. "De vraag is een beetje traag op dit moment en de prijzen zijn niet erg hoog ondanks dat het de eerste asperge van het seizoen is. Dit is deels het gevolg van de sterke aanwezigheid van asperge uit Mexico. Over ongeveer tien dagen zullen we beschikken over gelijkmatige hoeveelheden met een betere kwaliteit aangezien het erg weinig heeft geregend in de afgelopen weken. Zodra we constante volumes kunnen leveren aan de Europese afzetketens, zullen deze overschakelen op de Spaanse asperge, waar ze over het algemeen meer voor betalen".

In de afgelopen vier jaar is het areaal met groene asperge met ongeveer 40% gegroeid. Nu lijkt het erop dat het areaal zich stabiliseert vanwege problemen als gevolg van een overaanbod op specifieke momenten tijdens de afgelopen seizoenen.

 

Meer informatie:
José Antonio Gómez Aguilera
Espárrago de Granada, S.C.A.
T: +34 958513061
M:+34 658770678
joseantonio@esparragodegranada.es
www.esparragodegranada.com


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven