Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jongeren eten niet genoeg groenten en fruit

Minder dan de helft van de kinderen eet dagelijks groenten en in het voortgezet onderwijs eet slechts een derde van de jongeren dagelijks fruit. Er zijn grote verschillen zijn tussen basisschoolleerlingen en middelbare scholieren. Scholieren in het voortgezet onderwijs hebben over het algemeen minder gezonde eetpatronen dan scholieren van groep 8 van de basisschool.

Dit blijkt uit het rapport 'Gezondheid en Welzijn van Scholieren', de Nederlandse tak van het rapport Health Behaviour in Schoolaged Children 2017. Het onderzoek wordt sinds 2001 elke 4 jaar uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau. 

Naarmate middelbare scholieren ouder worden, ontbijten zij minder vaak, eten ze minder vaak fruit en drinken ze vaker frisdrank. Waar er op het gebied van groenten en fruit in de laatste 16 jaar nauwelijks iets is veranderd, lijkt er op het gebied van frisdrank een cultuurverandering gaande. Het Frisdrankgebruik is in deze periode meer dan gehalveerd. Driekwart van de scholieren heeft een gezond gewicht. In vergelijking met andere landen doet Nederland het daarmee zeer goed. Maar in de afgelopen 16 jaar is er vrijwel niks veranderd. Overgewicht onder jongeren neemt niet af en een appel mee naar school is nog steeds niet cool genoeg.

Het blijkt dat meer dan 80% van de jongeren minstens 2 keer per week sport. Jongeren bewegen gemiddeld ruim 4 dagen in de week minstens 1 uur. Dit is alle beweging opgeteld tijdens 1 dag. Jongeren in Nederland voldoen gemiddeld gezien niet aan de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Volgens WHO moet de jeugd dagelijks minstens één uur bewegen en 3 keer per week sporten. Sinds 2001 is in deze cijfers nagenoeg niets veranderd en dat is opvallend gezien de toenemende aandacht voor bewegen in de laatste jaren.

Bron: Universiteit Utrecht

Publicatiedatum: