verwachte pootgoedprijs € 41,- per 100 kilo

Lage opbrengst leidt tot een goed financieel jaar HZPC

Pootaardappelhandelaar HZPC Holland B.V. heeft de prognoseprijs* voor oogst 2018 vastgesteld en verwacht haar Nederlandse pootgoedtelers de recordprijs van € 41,- per 100 kilo te betalen. Tot op heden was oogst 2007 het jaar met de hoogste uitbetalingsprijs van € 36,50 per 100 kilo.  

Dhr. Lilian Escalon, directeur Europa: “Het geringe aanbod aan pootaardappelen en een redelijke vraag maakt het mogelijk om in een aantal markten de prijzen sterk te verhogen voor dit seizoen. Met de verwerkende industrie zijn meerjarige contracten afgesloten met veelal een eerder vastgestelde prijs. Daarnaast is het deel van de oogst dat als pootaardappel wordt verkocht, hoger dan ooit. Door onze gevoerde prijspolitiek en het hoge percentage verkocht als pootaardappel, is de prognoseprijs* € 41,- per 100 kilo. Deze prijs leidt voor de gemiddelde teler tot de op één na hoogste financiële hectare-opbrengst uit de geschiedenis van HZPC. Alleen oogst 2010 gaf gemiddeld een 2% hogere financiële hectare-opbrengst op basis van deze prognoseprijs. De droogte in 2018 heeft een grote invloed gehad op de opbrengst in de pootgoedteelt. We realiseren ons dat dit leidt tot grote verschillen in financiële opbrengsten tussen gebieden en tussen individuele pootgoedbedrijven.”

Kilo’s
Zomer 2018 heeft geleid tot een oogst met een bijzonder lage gewichtsopbrengst. Gemiddeld over het gehele areaal voor HZPC in Nederland, lag de opbrengst 18% lager dan het voorgaande jaar en ook zoveel lager dan de meerjarig gemiddelde opbrengst. De droogte tijdens het groeiseizoen is hier de oorzaak van. De gemiddelde opbrengst komt uit op 33,5 ton per hectare inclusief de bovenmaten. De opbrengsten per hectare wisselen bijzonder sterk per gebied of zelfs per perceel.

Euro’s
De bovenmaten worden dit jaar, meer dan gebruikelijk, ook als pootaardappelen afgezet. HZPC Holland B.V. betaalt haar telers daar € 23,- per 100 kilogram voor. De pootaardappelmaten worden, zoals al jaren gebruikelijk, uitbetaald volgens één poolsysteem voor alle rassen. De uitbetalingsprijs van de individuele rassen wordt niet direct gerelateerd aan de verkoopprijs van een ras. Wel is de uitbetalingsprijs gerelateerd aan de moeilijkheidsgraad van dat ras in de pootgoedteelt en aan de gemiddelde opbrengst van dat ras t.o.v. de andere rassen.

Overzicht van de prognoseprijzen en definitieve prijzen over de afgelopen oogsten

Winstverwachting HZPC Holding B.V.
Een groot deel van de verkopen van de pootaardappelen van HZPC Holland B.V., maar ook van haar zusterbedrijven in Europa, zijn gerealiseerd. Daardoor kan HZPC Holding B.V. haar te verwachten winst over het boekjaar 2018/2019 inschatten. De Europese bedrijven binnen HZPC Holding B.V. opereren in dezelfde marktomstandigheden als beschreven voor HZPC Holland B.V.. De licentie-inkomsten van buiten Europa zijn vergelijkbaar met vorig jaar, zo ook het te verwachten resultaat van de deelnemingen buiten Europa.

HZPC Holding B.V. behaalt over 2018/2019 in tonnen een lagere omzet dan vorig jaar, maar dit leidt mogelijk wel tot een recordomzet voor HZPC. Een hogere omzet met daarbij een hoger bedrijfsresultaat is volledig in lijn met de strategische doelstellingen van HZPC. HZPC Holding B.V. denkt een winst na belasting te realiseren die aanzienlijk hoger uitvalt dan gerealiseerd over het boekjaar 2017/2018.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven