Europese aardappelmarkt (week 10)

Fransen exporteren grootste hoeveelheid aardappelen sinds 2014

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrierassen: het weer was opnieuw ongunstig, waardoor de markten stabieler werden. Vraag en aanbod blijven erg klein, maar waren wel in balans. Er is wereldwijd sprake van een kleine vraag naar industrierassen, met enige variatie afhankelijk van kopers/fabrieken.
Fontane: 30 tot 32 €/q, stabiel;
Challenger : 30 tot 32 €/q, stabiel;
Bintje: “friteskwaliteit”: max 15% met onderwatergewicht 1060g/l en PSE min 335g/5 kg: 27,50 tot 30 €/q afhankelijk van de kwaliteit (PSE, gaartijd ...), de grootte en de koper. Stabiele markt. De prijzen aan de bovenkant van het assortiment worden beloond voor de beste partijen en de zeer goede kwaliteit, voornamelijk bedoeld voor verse frites.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Bintje pootaardappelen:
Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2019, per 5 ton, los, exclusief btw: door een erg kleine vraag ook erg weinig transacties.

Maat 28 - 35 mm : 95 - 105 €/q

Maat 35 – 45 mm : 70 - 75 €/q

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige rassen voor verwerking, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland 
Carnaval en het goede weer hebben de markten vorige week getemperd. Belgische kopers van industrierassen waren voorzichtiger. Het door Nederlandse bedrijven afsluiten van afnameovereenkomsten verliep snel, maar er gebeurt nog niet veel naast die volumes. Het overschot werd hoofdzakelijk afgezet voor 30 €/q, op een minder gespannen markt, met uitzondering van Innovator dat voor 32 €/q werd afgezet. Deze rustige trend heeft de prijzen aangescherpt: deze lagen tussen de 30 en de 33,5 €/q voor industrieaardappelen en tussen de 26 en de 28 €/q voor exportaardappelen.
De versmarkten waren ook rustiger: de telersprijzen lagen – afhankelijk van het ras en de kwaliteit – tussen de 30 en de 38 €/q op de binnenlandse markt en tussen de 26 en de28 €/q voor exportaardappelen, met slechts een bescheiden vraag naar rode rassen uit Portugal en slechts kleine volumes die naar Afrika werden geëxporteerd.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com   

 

Frankrijk
Geen grote ontwikkelingen op de industriemarkt, maar afhankelijk van de kopers kan sprake zijn van een tegenovergestelde situatie: sommige kopers zijn al vroeg met het afsluiten van afnameovereenkomsten, andere kopers niet. Sommige kopers kopen op de vrije markt, andere kopers niet… De beperkte voorraden zorgden ervoor dat er vragen over het einde van het seizoen ontstonden. Sommige fabrieken kondigden daarop aan vanwege een gebrek aan grondstoffen eerder en langer dan gebruikelijk te gaan sluiten. Voor de export is de markt vrij goed en dynamisch, met regelmatige volumes die naar Oost-Europa en Duitsland werden geëxporteerd, terwijl de export naar Spanje wat trager verloopt. De vraag naar “friteskwaliteit” in de export blijft aanhouden en ook die naar rode aardappelen voor Hongarije, Roemenië en Portugal. De telersprijzen variëren sterk van 29 €/q (multifunctionele rassen) tot 50 € / q (vastkokende rassen van topkwaliteit).


Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Franse export: grootste volume sinds 2014 (bron: douane): de export van verse Franse aardappelen van augustus tot december kwam uit op een hoeveelheid van 674.645 ton, 5% meer is dan vorig jaar. De beste buitenlandse klant (grootste afnemer) is Spanje met 197.130 ton, op de voet gevolgd door België met 189.956 ton, de sterkste toename (60.000 ton, oftewel +47%!). Italië staat op de derde plaats met 94.575 ton, een duidelijke afname (+24%). Het Midden-Oosten en Oost-Europa blijven wat de hoeveelheid betreft achter op de rest.

Duitsland
Op de versmarkt (Rijnland) was op 1 maart sprake van stabiele prijzen voor vastkokende aardappelen: 40 €/q voor de opslagcapaciteit van koelkratten en 38 €/q voor kruimige aardappelen voor de opslagcapaciteit van koelkratten. Voor de vastkokende aardappelen die te koop waren op teeltbedrijven (Rijnland) varieerden de prijzen van 11 tot 13 € per zak van 25 kg (lichte stijging).

Aardappelen voor de industrie (frites), ongewijzigde maar stevige prijzen voor Fontane: Agria 31 –32 €/ q, Fontane 31 – 31 €/q, Innovator 32 – 33 €/q.

Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald.

Groot Brittannië
Gemiddelde prijs teler (gecombineerd van alle markten) week 8: 28,58 € (tegen 28,61 €/q in week 7).

Spanje
De oppervlakte van gronden waarop vroege aardappelen geteeld worden, is met 12% toegenomen (bron: Ministerio de Agricultura via VTA). De eerste cijfers wijzen op een oppervlakte van 5.600 ha, 12% meer is dan in 2018. De regio Sevilla kent de grootste toename (20%) met 3.700 ha, terwijl er wat de andere regio's betreft niet veel veranderd is.


Voor meer informatie:

FIWAP
www.fiwap.fr   

 

 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven