Criminelen worden steeds professioneler

In Mexico worden wekelijks 7 tot 10 vrachtwagens met avocado gestolen

Verpakkingsbedrijven in de Mexicaanse staat Michoacán verliezen wekelijks 2 miljoen peso (91.823 euro), doordat er elke week 7 tot 10 vrachtwagens met avocado gestolen worden.

Elke vrachtwagen bevat 8 ton avocado voor de export met een gemiddelde waarde van 200.000 peso (9.182 euro).

"We hebben al een aantal jaren te maken met dit probleem en het neemt niet af. Er zijn momenten van een zekere rust, maar tot op heden blijft de impact groot aangezien er 7 tot 10 vrachtwagens per week gestolen worden", vertelt David Ruiz, woordvoerder van de verpakkingssector van belangenorganisatie APEAM.

Ondanks de klachten en de door de verpakkers zelf genomen veiligheidsmaatregelen komt er geen einde aan deze criminaliteit. Integendeel, de criminelen worden steeds geavanceerder en lopen een stap voor, aldus Ruiz.

"Ze beschikken zelfs al over technologie waarmee ze het GPS-systeem van de vrachtwagen kunnen blokkeren. We hebben zeer moderne apparatuur waarmee we de vrachtwagens zelfs op afstand kunnen uitzetten, maar zij beschikken al over de technologische middelen om te voorkomen dat dit gebeurt. Ze worden beter, want als hun criminele onderneming goed loopt, investeren ze er natuurlijk ook in om met een kleiner risico te kunnen stelen", zegt hij.

De sector is zich ervan bewust dat zowel de georganiseerde misdaad als 'gewone mensen' verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de diefstallen. Daarom verzoekt men de autoriteiten om aandacht te besteden aan dit verschijnsel, dat een negatieve invloed heeft op de teeltsector van Michoacán.

"Ik zou niet durven zeggen of het gaat om georganiseerde misdaad of niet. Soms blijkt namelijk dat twee mensen met gemak een vrachtwagen kunnen stelen aangezien chauffeurs verteld is om de vrachtwagen op te geven en hun leven niet te riskeren. Dus als iemand hem de doorgang blokkeert, moet de chauffeur de sleutels achterlaten", aldus Ruiz.

Hoewel nog niet ontdekt is waar de gestolen avocado verkocht wordt, is wel bekend dat het fruit binnen dezelfde staat blijft, vooral in Uruapan, het gebied met de meest omvangrijke fruitteelt.

 

Bron: excelsior.com.mx


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven