2018/19 geraamd op 51,8 miljoen ton

Wereldwijde sinaasappeloogst blijft spectaculair groeien

De wereldwijde sinaasappeloogst van het seizoen 2018/19 zal 4,2 miljoen ton groter zijn dan vorig jaar en een omvang van 51,8 miljoen ton hebben. Dit is te danken aan de gunstige weersomstandigheden, die hebben geleid tot grotere oogsten.

Dat wordt gesteld in het laatste rapport van het ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten (USDA). Het ministerie verwacht dat deze toename in de teelt zich zal vertalen in een groei van het aanbod op de wereldmarkt, zowel van vers als van bewerkt fruit.

Volgens het USDA zal de wereldwijde export van verse sinaasappelen met 4% toenemen, tot meer dan 5,1 miljoen ton.

Dankzij de gunstige weersomstandigheden zal de oogst in Brazilië volgens het ministerie met 13% groeien, tot 17,8 miljoen ton. De consumptie van verse sinaasappelen en de Braziliaanse export zullen stabiel blijven. Voor het bewerkte fruit verwacht het USDA dat de oogst met 2 miljoen ton zal groeien en 12,8 miljoen ton zal bedragen.

Het ministerie raamt dat de oogst in China met 7,2 miljoen ton zal afnemen: een aanzienlijke daling. Dit is het gevolg van de ongunstige weersomstandigheden die hebben geleid tot een kleine oogst in de provincie Jiangxi. Vanwege deze afname wordt verwacht dat de import in China licht zal toenemen met Zuid-Afrika en Egypte als belangrijkste toeleveringsmarkten.

Voor de Verenigde Staten raamt het USDA een groei van 41% ten opzichte van het vorige seizoen, tot 5 miljoen ton door de gunstige weersomstandigheden. In de afgelopen jaren was er sprake van een daling in de sinaasappelteelt in Florida vanwege de opkomst van biologische citrus, die hogere teeltkosten met zich meebrengt. Bovendien leed de sector vorig jaar onder de ernstige schade die werd veroorzaakt door orkaan Irma. Het meest recente rapport van het USDA laat een zeker herstel zien ten opzichte van voorgaande jaren, met name in de export, de consumptie en het fruit voor de verwerking.

Voor de Europese Unie wordt een oogst van 6,5 miljoen ton verwacht: een groei van 4% die een weerspiegeling is van de gunstige weersomstandigheden in Spanje en Portugal. De Europese import blijft stabiel en de consumptie van verse sinaasappelen en sinaasappelen voor de verwerking zal hoger liggen vanwege het grote aanbod.

Voor Egypte verwacht het USDA een recordoogst van 3,4 miljoen ton: 10% meer dan vorig jaar. Dit is het gevolg van een uitbreiding van het areaal, na twee jaren met extreme droogte in de zomer. Op basis van deze cijfers raamt het USDA dat de Egyptische export met 60.000 ton zal toenemen. Hiermee zou het land een record van 1,6 miljoen ton bereiken en 30% van het wereldwijde aanbod vertegenwoordigen.

Voor Zuid-Afrika wordt een oogst van 1,6 miljoen ton geraamd: een groei van 5% die te danken is aan het weer en de uitbreiding van het areaal. Naar verwachting zal de export met 5% toenemen, tot 1,3 miljoen ton: goed voor 25% van de wereldmarkt. De EU is de belangrijkste bestemming voor de Zuid-Afrikaanse sinaasappel, daarna volgen China en Rusland.

Het USDA raamt dat de oogst in Mexico een omvang van 4,6 miljoen ton zal hebben, 100.000 ton meer dan vorig jaar. Naar verwachting zal het grootste deel van dit fruit voor de verwerking worden bestemd.

Tenslotte zal de oogst in Marokko volgens het USDA een recordomvang van 1,2 miljoen ton hebben: een toename van 18%. Door het grote aanbod wordt verwacht dat de export en de consumptie ook zullen stijgen.

 

Bron: EFEagro


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven