Spanje ageert tegen Braziliaanse importheffing op knoflook

De knoflooksector in Europa maakt zich grote zorgen over de recente unilaterale maatregelen van Brazilië tegen de import van Europese knoflook. Brazilië is de belangrijkste exportmarkt voor de knoflook uit Spanje en andere Europese landen en nu legt het land een importheffing van 19% op.

De Europese Commissie heeft snel gereageerd. Er is beroep ingesteld bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de beslissing van de Braziliaanse regering, omdat deze buitenproportioneel en niet in overeenstemming met de regels van deze instelling zou zijn.

De tariefverhoging voor Europese knoflook is een reactie op de vrijwaringsmaatregelen die de EU toepast op de import van Braziliaans staal, in overeenstemming met artikel 12.1(c) van de WTO-Overeenkomst inzake Vrijwaringsmaatregelen. Het lijkt er echter op dat de door Brazilië toegepaste maatregelen zijn gebaseerd op artikel 8.2 van deze overeenkomst en in dat geval zouden ze onwettig zijn. Er is namelijk onder andere niet voldaan aan de termijn van 3 jaar voor het aantonen van de economische schade van de door de Europese Commissie opgelegde maatregelen.

De socialistische Spaanse Europarlementariër Clara Eugenia Aguilara heeft de Europese Commissie verzocht om verslag uit te brengen over de stand van zaken in dit geschil. Daarnaast heeft ze de vraag neergelegd wat de volgende stappen zullen zijn in het voorkomen van het verlies van meer belangrijke markten voor de Spaanse knoflook (met name die uit Castilië-La Mancha), zoals eerder al gebeurde met Spaanse olijven in de VS. Volgens Aguilera is het noodzakelijk om aanvullende maatregelen te nemen.

 

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven