Italië kent goede bloemkoolmarkt

Na een normale afsluiting van vorig seizoen, waarin de prijzen niet bijzonder waren, hebben bloemkool en romanesco in de eerste tien dagen van januari gezorgd voor verandering. Dit heeft mede te maken met de vrieskou die 5 januari intrad.

"De bloemkoolmarkt vertoonde tot half februari een positieve trend, met prijzen tot €10,- per zes tot acht stuks, bestemd voor export. Op de Italiaanse markt werden bloemkolen afgezet voor een prijs tussen €1,60 en €1,70 per kilo. Daarna daalden de prijzen. Het ging naar gemiddeld €3,50 à €4,00 voor export en €0,80 à €1,10 per kilo in Italië." Dat zegt Giuseppe Appio van telersorganisatie Primo Sole in Montescaglioso.

"Romanesco heeft het sinds het begin van 2019 erg goed gedaan met prijzen die tien dagen gelden ruim boven de €2,00 per kilo lagen. Inmiddels is dit gedaald naar €1,50 à €1,80 per kilo."

Appio legt uit dat de afzet van romanesco de afgelopen twee jaar niet goed verliep. "Zodra er een aantal extra hectare geplant zijn, betekent dit een overschot en dalende prijzen. Na twee jaar waarin de prijzen laag waren, hebben de telers minder kool geplant en de prijzen gaan weer omhoog."

In Metapontino eindigt het winterseizoen van bloemkool en romanesco eind april. In de lente zal er weer geplant worden. "Voor het volgende seizoen hopen we dat de telers hetzelfde winterschema zullen volgen anders dalend e prijzen weer."

Een teler uit Apulië spreekt van een broccoli die tegen stabiele prijzen aan Italiaanse retailers wordt afgezet. "De prijs is €1,10 à €1,20 per kilo en dat is een passende prijs. De bloemkool wordt daarentegen geëxporteerd naar Kroatië en daar in supermarkten afgezet voor €0,70 per kilo."

Een handelaar uit Calabrië zegt dat de kwaliteit van bloemkool niet goed is. Het slechte weer en de harde wind hebben de gewassen beschadigd. "De markt heeft het zwaar. De hitte en de aankomst van bloemkolen uit het buitenland verzwaren de situatie."


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven