Egyptische uien voor Saoedi-Arabië komen uiteindelijk in Oekraïne terecht

Analisten van EastFruit berichten dat uienhandelaren uit Egypte en Turkije hun producten deze week actief aanbieden in de havens van Oekraïne. De betreffende uien waren waarschijnlijk bestemd voor Saoedi-Arabië maar nadat dit land op 18 januari een importverbod op Egyptische uien instelde, moest er naar alternatieve afzetmarkten worden gezocht. 

Ondanks het feit dat de uienprijzen in de EU hoger zijn dan in Oekraïne en Rusland proberen Egyptische exporteurs hun producten hier af te zetten omdat de uien vanwege hun hoge residuen van gewasbeschermingsmiddelen niet voldoen aan de strenge veiligheidseisen van de EU. Dat was dan ook precies de reden dat Saoedi-Arabië een verbod op de import van de Egyptische uien instelde. 

Op de Oekraïense markt is de prijs van Egyptische uien vrij concurrerend. De prijs ligt rond de €0,30 - €0,32 per kilo in de haven van Odessa (DAP) maar soms ook lager.

Saoedi-Arabië is van oudsher één van de grootste afzetmarkten voor Egyptische uien en het land neemt jaarlijks meer dan 200.000 ton Egyptische uien af. Rusland is de op één na belangrijkste markt met een import van zo'n 70.000 ton per jaar. Ongeveer 50.000 ton Egyptische uien worden afgezet in de Verenigde Arabische Emiraten. 

Bron: fruit-inform.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven