Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaans granaatappelseizoen gehinderd door logistieke problemen

De eerste Zuid-Afrikaanse granaatappelen zijn verladen naar Europa, waar het fruit een gat in de markt vult.

De gevolgen van de droogte zijn nog goed merkbaar in de granaatappelplantages in de Westkaap. Toch zijn de maten beter dan vorig jaar en zullen de aantallen groeien, nu ook telers elders in Zuid-Afrika ook gestart zijn met de granaatappelteelt voor de export. De granaatappelen worden naar retailers, groothandelsmarkten en verwerkers geëxporteerd.  

Eind deze week begint de pluk van Wonderful, een ras dat goed presteert onder de omstandigheden in Zuid-Afrika, en bovendien goed te vervoeren is. Ook de interne kleuring en het suikergehalte van dit granaatappelras zijn uitstekend. Het enige minpuntje is dat de schil niet zo goed kleurt als op andere plaatsen in de wereld.

Late druiven en pruimen nemen koelruimte in beslag
De eerste ladingen Acco en Herskovitz zijn na wat logistieke problemen inmiddels naar hun bestemmingen onderweg. Aangezien de granaatappel een minder belangrijk gewas is in Zuid-Afrika, worden koelbewaring en pakstations gedeeld met andere gewassen. Het druiven- en pruimenseizoen zijn ook nog niet voorbij en hierdoor kwamen granaatappeltelers begin februari in de problemen bij bewaren van hun fruit. De situatie werd er niet beter op omdat de haven in Kaapstad vele dagen lang stil lag. 

"We moesten bij aanvang van het seizoen alternatieven bedenken om onze producten koel te bewaren," legt Carnel Geddes van POMASA uit, de Zuid-Afrikaanse organisatie voor de granaatappelsector. "Als we een sterkere binnenlandse markt voor granaatappelen hadden, dan zou dit de druk wat wegnemen maar de lokale prijzen zijn erg volatiel. Een paar pallets maken een groot verschil op de lokale markt. Het is altijd snel bekend wanneer er een tekort op de lokale markt is en het fruit wordt in zulke gevallen snel aangevoerd."

Concurrentie van Peruaanse en Indiase granaatappelen
Carnel werkt voor Pomona, de enige teler en exporteur van granaatappelen in Zuid-Afrika, en gevestigd in Swartland. Ze vertelt dat rederijen zonder containers zaten op het moment dat hun granaatappelen klaar stonden om verladen te worden. 

"Dit was erg stressvol. Als je een schip mist, is dat een groot probleem, zeker met de vroege rassen, die minder goed te vervoeren zijn. Gelukkig wisten we op het allerlaatste moment nog een paar containers te vinden."

De export van Zuid-Afrikaanse granaatappelen is desondanks lucratief, vervolgt zij. De vraag in Europa is sterk op het moment dat het Zuid-Afrikaanse fruit op de markt verschijnt maar het gat wordt wel ieder jaar wat kleiner vanwege de komst van Peruaanse granaatappelen. 

"Er was dit jaar nog een andere uitdaging want India had een recordoogst. In India is de binnenlandse granaatappelconsumptie hoog maar dit jaar exporteerde het land haar overtollige productie en we merken dat er nog altijd veel Indiase granaatappelen op de markt zijn. Dit maakt het onderhandelen voor ons een stuk lastiger. Hopelijk zal dit probleem zichzelf opgelost hebben wanneer onze Zuid-Afrikaanse granaatappelen de markt volgende week bereiken."

Prijzen in Europa beter dan in het Midden-Oosten
In Europa zijn de prijzen beter dan in het Midden-Oosten, hoewel deze laatstgenoemde markt groeit nu Zuid-Afrika er meer bekendheid krijgt als granaatappelleverancier. "De granaatappelsector richtte zich in eerste instantie op Europa. Nu de aanvoer toeneemt, omdat  plantages productiever worden en er nieuwe telers bijkomen, moeten we diversifiëren en op zoek gaan naar nieuwe markten."

POMASA is betrokken bij het voorbereidend werk om nieuwe markten te betreden, met name in het Verre Oosten. Momenteel heeft Zuid-Afrika geen toegang tot de Amerikaanse markt en de transittijd naar deze markt is langer dan naar andere bestemmingen. 

Vorig jaar geen FCM-onderscheppingen 
De regelgeving van de EU met betrekking tot de Afrikaanse fruitmot (FCM) die vorig jaar ingevoerd werd, heeft granaatappeltelers gedwongen tot de implementatie van het Phytclean-systeem.  Vorig jaar werden er geen gevallen van FCM onderschept, merkt Carnel op, en telers doen er alles aan om dit zo te houden.

Granaatappelen zijn een zeer arbeidsintensief gewas (en zodoende ook duur) om biologisch te telen. Ze vertelt dat hoewel de vraag naar biologische granaatappelen een paar jaar geleden aantrok de belangstelling nu alweer afgenomen lijkt te zijn.

Eén van de belangrijkste taken waar de organisatie zich mee bezighoudt is de registratie van conventionele middelen voor de granaatappelteelt. "In het verleden hebben conventionele bedrijven niet veel aandacht geschonken aan granaatappelen, omdat de sector erg kleinschalig is. "Bij POMASA kunnen we producten niet zelf registreren en kunnen we alleen maar lobbyen bij bedrijven. Gelukkig zijn er de laatste paar jaar wat producten geregistreerd. Het blijft echter een grote uitdaging voor ons en er moet nog heel wat gebeuren op het gebied van onderzoek." 

Tot slot vertelt ze dat er onlangs een hele dag gestaakt werd in Wellington, waar zich grote granaatappelplantages bevinden en de meeste pakstations zijn gevestigd. 

Cijfers Zuid-Afrikaanse granaatappelsector
Het huidige granaatappelareaal in Zuid-Afrika telt iets meer dan 930 hectare en bevindt zich voor het grootste gedeelte in de Westkaap. Gedurende het seizoen 2017-2018 werden er 1.178 dozen van 3,8 kilo geëxporteerd. Dit was 19% minder dan in het seizoen daarvoor. 44% van de export was vorig seizoen bestemd voor de EU, 22% voor het Midden-Oosten en 17% voor het Verenigd Koninkrijk. 


Voor meer informatie:
Carnel Geddes
POMASA
Tel: +27 21 870 2900
Email: carnel@pomegranatesdirect.com
https://www.sapomegranate.co.za/

Publicatiedatum: