Zweden: stakende havenarbeiders zouden problemen voor fruitimport kunnen creëren

Zweedse havenarbeiders staan op het punt om deze week te staken over een meningsverschil dat zowel de im- als export kan beïnvloeden. De Zweedse unie van havenarbeiders is in gesprek met vertegenwoordigers van de havens van Zweden. Maar als beide partijen niet tot een overeenkomst komen dan zullen de 1.300 leden gaan staken. 

De rol van de havenleiding, die niet bij de unie van de havenarbeiders zijn aangesloten, is nog onduidelijk, maar ex- en importbedrijven bereiden zich voor op het slechtste scenario. 

Anna Lööf van de werkgeversvereniging van Zweedse bedrijven: "Zweden is een van 's werelds meest exportafhankelijke landen en onze economie kan niet zonder goed functionerende havens. Het zal zeker een negatieve weerslag op de maatschappij hebben."

Bijna de helft van de Zweedse voeding wordt geïmporteerd en een groot deel komt per boot. Bananen lijken het meeste risico te lopen met een geraamd tekort in de supermarktschappen in minder dan een week. 

Een staking heeft ook effect op de export. Ongeveer twee derde van alle Volvo's verlaten het land via de haven van Göteborg . 

Bron: thelocal.se


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven