Amerikaanse AGF-importeurs kunnen extra controles verwachten

In 2019 kunnen Amerikaanse importeurs van groenten en fruit extra toezicht en controles verwachten van de FDA in verband met de naleving van het Foreign Supplier Verification Program (FSVP), dat onderdeel uitmaakt van de Food Safety Modernization Act (FSMA). Het Center for Export and Investment in de Dominicaanse Republiek (CEI-RD) en het door de USDA gesubsidieerde Exporting Quality Program informeren Amerikaanse importeurs dat zij Dominicaanse telers en exporteurs helpen bij het voldoen aan de FSVP-eisen. Beide organisaties geven trainingen over de FSMA.

Deze trainingen worden gegeven door 19 lokale docenten die opgeleid zijn door het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Op deze manier kunnen telers en exporteurs in de Dominicaanse Republiek in hun eigen taal aan de FSMA-eisen leren voldoen. De methode is bovendien kostenefficiënter en sneller dan wanneer er deskundigen uit de Verenigde Staten over moeten komen.

De FSMA-training voor telers, waar vorig jaar mee werd gestart, moet echter wel flink opgeschaald worden. De FSMA eist namelijk dat per bedrijf minimaal één leidinggevende de voedselveiligheids-cursus succesvol heeft afgerond. De FSMA eist daarnaast dat alle pakstations een plan hebben voor het inperken van de voedselveiligheidsrisico's onder toezicht van een Preventive Controls Qualified Individual (PCQI), die de door de FSMA erkende training heeft doorlopen. De meeste pakstations in de Dominicaanse Republiek hebben een PCQI-technicus maar het advies is om er meer dan één op te leiden. In het kader van het Exporting Quality Program zal de USDA in 2019 13 pakstations intensief voorbereiden op naleving van de FSMA.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven