Laurent la Morella, Lorre:

"Steeds meer mensen ontdekken de Zuid-Afrikaanse Medjoul-dadels"

Tholen - De afzet van Medjoul-dadels vertoont volgens Laurent la Morella Lorre nv uit Brussel een stijgende lijn. "Jaarlijks stijgt deze markt omdat meer en meer mensen deze dadels pas ontdekken en er de voordelen van inzien. We leveren deze dadel aan alle markten. Enerzijds de retail maar ook meer en meer groothandel en marktkramers hebben deze delicatesse ontdekt."


Laurent la Morella met het eigen merk Medjoul-dadels

Momenteel is Laurent op bezoek bij zijn Zuid-Afrikaanse telers. "De oogst is momenteel volop gaande en is zeer goed van kwaliteit en zeer groot. Er zijn bijna geen kleine kalibers beschikbaar. De helft moet nog wel geoogst worden maar er is zeer weinig uitval. Dat is gelukkig, want in totaliteit verwachten we wel een lagere productie dan vorig jaar. Toen was er een opbrengst an 1.500 ton, dit jaar is de verwachting 1300 ton.  Het is wel mooi weer maar bij momenten is er veel wind. Dat maakt dat de dadel sneller gaat uitdrogen. Sneller oogsten gaat niet, want voor een mooie dadel moet je op het geschikte moment van de dag oogsten. Een groot deel van dadels worden direct verpakt, dus als daar de maximumcapaciteit bereikt is, heeft sneller oogsten ook geen zin."


Links: De netten beschermen het fruit tegen insecten, vogels en wilde dieren.  
Rechts: Machine om in de hoge bomen het fruit te oogsten.  

Volgens de importeur breidt de teelt in Zuid-Afrika fors uit. "Dit jaar gaat men ongeveer 10% bijplanten. Maar een boom moet zeker acht jaar oud zijn voor hij mooie vruchten geeft. De extra aanplant geeft zekerheid voor de schommelingen van de oogsten. Maar als je ziet dat er 40% meer aanvraag is dan aanbod, is er nog een lange weg te gaan. We oogsten in Zuid-Afrika ongeveer tot de eerste week van april, daarna wordt alles bewaard en verscheept."


Links: dadels net van de boom

Op de vraag hoe de Zuid-Afrikaanse Medjoul zich van de andere herkomsten onderscheidt, antwoordt Laurent: "De kleur van de dadel is lichter maar toch smeuïg. Dit komt vooral door het type grond en het klimaat. De plantages liggen ook vlak naast een rivier wat ervoor zorgt dat de dadel veel vocht bevat en groter groeit. Ook de expertise van de telers moet men niet  onderschatten. Door bepaalde ingrepen bepalen zij of een boom meer of minder kan afzien van de zon, droogte etc.  Het zijn echte experts die leven voor hun “boerderij”. Ze bepalen ook na de oogst wanneer een dadel meer moet drogen of juist meer vocht moet krijgen."


Deel van de bomen naast de Orange River.

"Wij verkopen de Medjoul-dadels via de markt in Brussel, waar mensen van maandag tot vrijdag van 4.30 tot en met 11.00 uur 's morgens terecht kunnen. Dat gaat van een paar doosjes tot volle pallets. Al vanaf het begin verkopen we deze dadels en hebben we een stevige naam opgebouwd. Zowel de expertise als de kwaliteit wordt enorm gewaardeerd. Wij staan ook dagelijks in contact met de leveranciers en weten dus als geen ander wat er speelt in de markt. We bieden alle kwaliteiten aan en staan ook in nauw contact met onze klanten. Uiteraard mag deze dadel dus niet ontbreken bij de rest van ons noten- en gedroogd fruit gamma."

Voor meer informatie:
Laurent la Morella
Lorre nv
info@lorrenv.com
www.lorrenv.com
www.bingonuts.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven