Paul van der Linde:

"Hooggespannen verwachtingen in de peenhandel worden totaal niet waargemaakt"

Tholen - Op de peenmarkt waren er afgelopen jaar na de warme en droge zomer hooggespannen verwachtingen. Er zou een groot peentekort ontstaan en de prijzen zouden niet op kunnen. Enkele maanden later blijkt dat de verwachtingen wat te hooggespannen waren. "Als er tekorten waren, zouden we nu volle bak aan het spoelen zijn. Maar er is niemand in Nederland die zijn dagen vol maakt met peen wassen. Wij liggen zelfs geregeld een dag per week stil en overuren zijn er al helemaal niet bij. Dat zegt genoeg, er gaat veel te weinig peen weg", vertelt Paul van der Linde van de gelijknamige peen- en aardappelhandel uit Emmeloord. 

"Eigenlijk is het al een maand of twee rustig. Blijkbaar hebben onze afzetlanden zelf voldoende product en natuurlijk speelt ook het prijsniveau een rol. Voor goede peen (veldgewas) ligt de prijs rond de 30 cent en dat is natuurlijk toch wel geld", vervolgt Paul. "Er gaan wel wat vrachtjes naar Roemenië en Oost-Europa, maar het is allemaal maar minimaal. Ook Engeland zou tekorten krijgen, maar er wordt nu volop gewassen Britse peen in Nederland aangeboden. Ik voorzie dan ook voor de komende weken niet direct een opleving van de markt."


Paul van der Linde

"Kwalitatief is de peen beter dan vorig jaar. Het aantal kilo's per kist ligt een stuk hoger. Wel zien we dat het extreem droge groeiseizoen nu zijn sporen gaat nalaten, want de peen gaat met de week achteruit. Daarbij is het weer in de vroege teeltgebieden goed geweest. Israël en Portugal bieden al peen aan en ook in Nederland is er al één en ander uitgezaaid. We zullen niet zomaar zonder peen komen te zitten, want zoveel gaat er niet weg. Alleen is de vraag of de kwaliteit van de peen het tot het einde van het seizoen houdt, want die wordt nu toch wel een stuk minder", besluit Paul.

Voor meer informatie:
Van der Linde
Paul van der Linde
Mob: +31 (0) 6 - 52 06 36 01
Paulvanderlinde@vanderlindebv.com 
www.vanderlindebv.com 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven