Groententaartjes bij treinstation moet gedragsverandering brengen

Iedereen weet dat groenten gezonder zijn dan, pakweg, een kaasstengel. Toch wint de kaasstengel het veelal als tussendoortje. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen weten of reizigers bij Utrecht Centraal Station de komende tijd te verleiden zijn om een gezonde snack te kopen. Vanaf maandag 4 maart staat op het Jaarbeursplein de foodcar ‘Van Taartjes’. Gezondheidspsycholoog Caroline Schlinkert: “We hebben twee gezonde, betaalbare én lekkere tussendoortjes ontwikkeld. Een taartje op basis van appel en een gevuld met ratatouille.”Het onderzoeksproject, bekend onder de noemer ‘De Gezonde toer’, heeft Utrechtse psychologen, voedingsdeskundigen en stadsgeografen bijeengebracht. Denise de Ridder, hoogleraar Gezondheidspsychologie en bestuurslid Future Food Utrecht: “We willen gedrag veranderen. Dan moet je niet alleen weten ‘wat’ en ‘hoeveel’ mensen eten en snacken, maar ook ‘waar’ en ‘wanneer’. Stadsgeografen hebben met mobiliteitsonderzoek het zogenoemde activiteitsverplaatsingspatroon van mensen achterhaald. Zo weten we precies op welk tijdstip en op welke plek mensen een snack nuttigen. Daar spelen we nu op in door de komende drie maanden met onze foodcar van 13 tot 19 uur op het Jaarbeursplein te staan.”

Aantrekkelijk en beschikbaar
De Utrechtse onderzoekers zijn benieuwd of mensen bereid zijn om de ongezonde snack in te wisselen voor een gezonde variant. “Dan moet die gezonde snack wel voorhanden zijn”, stelt De Ridder. “Het is vaak goed zoeken naar gezonde alternatieven. Ook op het Centraal Station loopt menigeen van friet naar shoarma.” Met ‘Van Taartjes’ doen de onderzoekers iets aan de beschikbaarheid en zichtbaarheid van gezonde snacks rondom Utrecht Centraal Station. Schinkert geeft aan dat gezond eten niet ten koste moet gaan van het eetgenot. “Groenten en fruit worden veelvuldig geassocieerd met saai. Daarom zijn onze gezonde taartjes niet alleen lekker, maar hebben we ze ook voor het oog bijzonder aantrekkelijk gemaakt.”
Data uit app moeten tonen of de taartjes tot gedragsverandering leiden

Onderzoeksapp
De foodcar met de twee gezonde taartjes dient ook een onderzoeksdoel. Schinkert: “We gaan mensen op het Jaarbeursplein de komende maanden vragen mee te doen aan ons onderzoek. Daartoe downloaden ze een app op hun telefoon waarmee ze dagelijks kort antwoorden op vragen als: welk tussendoortje heb je aangeschaft? En: waarom juist dat tussendoortje? Met die data willen we onder meer helder krijgen of onze taartjes daadwerkelijk tot gedragsverandering leiden.”

Bron: Universiteit Utrecht


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven