Ook vanuit jongere klanten meer vraag naar schorseneren en koolrapen

Lokale wintergroenten zijn de trend

De aspergetelers staan inmiddels al klaar voor de start van het seizoen, maar in Niedersachsen staan er momenteel nog vaak wintergroenten op het menu – deze zijn populair. ”Met name onder jongere klanten is de vraag naar vergeten groentensoorten, zoals schorseneren of koolrapen, vanwege de trends 'lokaal' en 'duurzaam' gestegen“, verklaart Alexandra Uhrbach, groententeler uit Winsen/Luhe tegenover de 'Landvolk-Pressedienst'.


De firma Uhrbach teelt op circa 40 hectare schorseneren / Foto: Uhrbach

Lokale wintergroenten zijn een trend
De meest uiteenlopende koolsoorten, maar ook koolrapen, rode bieten, pastinaken en schorseneren maakten in de afgelopen jaren een opkomst door. ”Er zijn echter maar weinig groententelers die schorseneren telen. Dat hangt vooral met de grond samen“, legt Erich Klug van het Landbouwschap Niedersachsen uit. Schorseneren hebben zanderige, humus- en voedingsstofrijke evenals steenvrije grond nodig.

Alexandra en Bernd Uhrbach hebben acht jaar geleden op hun 150 jaar bestaande familiebedrijf in Winsen/Luhe besloten om naast kool, wortelen, rode bieten en koolrapen ook schorseneren in het assortiment op te nemen. ”We hebben ons areaal steeds verder uitgebreid, waardoor we inmiddels op 40 hectare schorseneren telen“, zegt Alexandra Uhrbach.

Speciale teelttechniek
De grenzen zijn inmiddels echter bereikt, want het is zo dat schorseneren niet eenvoudig zijn bij de teelt, vertelt de groententeler. Dat begint bij de drilmachine voor het heel speciale zaaigoed en hoort pas op bij de oogst die met veel werk gepaard gaat. Van midden oktober tot in maart worden de schorseneren, die een lengte tot wel 50 centimeter bereiken, geoogst. Ze zitten diep in de grond en moeten met speciale techniek los worden gemaakt voordat ze onaangetast in zijn geheel geoogst kunnen worden. Net als wortelen worden ook schorseneren geschild, wat echter vanwege het melkachtige, kleverige sap dat de huid verkleurd, geen aangename klus is. 

Maar tips, zoals onder stromend water schillen of wegwerphandschoenen gebruiken, bieden uitkomst om van de groente met de unieke, kruidige en licht nootachtige smaak te kunnen genieten. ”Schorseneren zijn bovendien gezond", zegt Alexandra Uhrbach. Een portie van 200 gram bevat zes milligram ijzer, dat is de helft van de dagelijkse behoefte. Bovendien zijn schorseneren caloriearm en bevatten ze B-vitamines, kalium, magnesium en fosfor.

Bedrijfsgrootte gestegen
Het totale groentenareaal in Niedersachsen is in de afgelopen jaren continu gegroeid en lag in 2017 op meer dan 20.000 hectare. De 881 groententeeltbedrijven in Niedersachsen teelden overwegend asperges, uien, wortelen en ijsbergsla, en de gemiddelde bedrijfsgrootte steeg naar 23 hectare.

Voor meer informatie:
Uhrbach Gemüsinis
Inh. Alexandra Uhrbach
Boschstr. 24
D-21423 Winsen (Luhe)
info@uhrbach-gemuese.de 
www.uhrbach-gemuesinis.de 
www.gemuese-box.de  


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven