Teeltgroep "Pfälzer Grumbeere":

'Areaal voor nieuwe aardappelen in het zuidwesten met zo'n 4.000 ha gelijk gebleven'

Het aanhoudende milde en droge weer van de laatste twee weken heeft ervoor gezorgd dat de eerste nieuwe aardappelen in Palts al zijn gepoot. Vergeleken met vorig jaar zijn de eerste van de 300 telers van de "Pfälzer Grumbeere" een week eerder op de akkers. Volgens ramingen van de "Pfälzer Grumbeere" teeltgroep zal het areaal voor nieuwe aardappelen in het zuidwesten op het niveau van vorig jaar zijn met zo'n 4.000 ha. 

Grumbeere half mei verkrijgbaar
Dankzij het goede weer en de de goede bodemconditie is een vroege teelt in Palts een eeuwenoude traditie. Nieuwe aardappelen uit Palts zijn van culturele betekenis en worden door heel Duitsland gewaardeerd. Kenners van de 'lentespecialiteiten' kunnen vroeg beginnen met genieten. Als het weer niet omslaat, worden de eerste "Pfälzer Grumbeere" verwacht vanaf midden mei, in eerste instantie via bedrijfsafzet. 

Vroege oogst Annabelle, Berber en Colomba
Om het natuurlijke voordeel van Palts uit te buiten, verzetten de telers van "Palatine Grumbeere" elke lente veel werk. Hartmut Magin van de teeltgroep: "Tussen dag en nacht zijn er momenteel veel temperatuurverschillen op de aardappelvelden. Daarom worden pas gepote aardappelrassen Annabelle, Berber, Colomba en Sunita bedekt met plastic of fleece. 

De " Pfälzer Grumbeere" hebben zon nodig. De beschermende lagen zorgen voor opslag van zonne-energie en verwarmen de bodem. 

Ongeveer 1.200 ha onder plastic 
Op het belangrijkste teeltgebied wordt geleidelijk aan gepoot tot eind maart. Daardoor kan het nieuwe aardappelseizoen doorlopen tot 10 augustus. De eerste nieuwe aardappelen worden ongeschild gegeten. Aanvankelijk worden ze in kleinere verpakkingen aangeboden. Iets later worden de "Palatine Grumbeere"  via retailers in heel Duitsland afgezet. 

De regel is dat de oogst voor de grotere volumes in heel het land midden juni begint. De piek ligt eind juni/begin juli met een dagelijkse oogst van 3.000 ton. Om ervoor te zorgen dat telers hun gewas in juni kunnen oogsten, wordt in 2019 op een geraamde 1.200 ha geteeld onder plastic of fleece. 

Voor meer informatie:
Pfälzische Früh-, Speise- und Veredlungskartoffel-Erzeugergemeinschaft w. V. 
Hartmut Magin
Martin-Luther-Str. 69
67433 Neustadt 
Telephone: 06321 – 92747 17
Telefax: 06321 – 92747 11 
E-Mail: info@pfaelzer-grumbeere.de 
www.pfaelzer-grumbeere.de  


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven