Preventieve strategieën of maatregelen ontbreken

Groentenprijzen Almería kelderen, vrees voor crisis

"De tomaten- en aubergineprijzen zijn met meer dan 10% gedaald in de afgelopen week, terwijl de courgette al een maand lang in waarde daalt. Alle prijzen liggen onder die van vorig jaar rond dezelfde tijd", stelt Asaja in een bericht, met betrekking tot de situatie in de Spaanse provincie Almería.

De landbouworganisatie wijst erop dat deze situatie niet alleen een gevolg is van een mogelijke toename van het aanbod vanwege de hogere temperaturen en betreurt het gebrek aan "een strategie of enige andere vorm van preventieve maatregelen".

"De telersorganisaties en hun associaties ondernemen nog steeds niets. We bevinden ons in dezelfde situatie als altijd: zonder crisisbeheersingsmechanismen zoals bijvoorbeeld het uit de markt nemen van producten, voor het geval dat de situatie niet verandert en de prijzen nog sterker dalen", voegen ze toe.

Nieuwe 'komkommercrisis'
Daarom verzoekt de organisatie om een regulering van het aanbod, zodat tomaten, courgettes en aubergines "niet hetzelfde hoeven door te maken als de komkommer dit jaar".

De maand februari was het zwaarst voor de courgette, die week na week in waarde daalde. Alleen al in de afgelopen 15 dagen is de courgetteprijs met 41% gedaald tot ongeveer 25 cent. Hiermee ligt de prijs 50% onder die dan vorig jaar.

Ook voor de aubergine was er sprake van een prijsdaling. In de afgelopen week nam de waarde van het product met 17% af en in de afgelopen vijftien dagen met 63%.

De aubergineprijs ligt momenteel rond de 30 cent: een daling van zo'n 46% ten opzichte van de waarde die het product vorig jaar rond dezelfde tijd had. Asaja merkt op dat men er vorig jaar al op wees dat dit product de slechtste prijzen in februari en maart van de afgelopen jaren had bereikt. Het product "verbreekt records, maar dan naar beneden toe".

De tomatenprijs is met 27% gedaald in de afgelopen vijftien dagen tot minder dan 35 cent. De prijs ligt ver onder de teeltkosten en dat terwijl het tomatenareaal in Almería dit seizoen verkleind is. 

Ook vollegrondstelers geraakt
Volgens Asaja is de situatie ook "zorgwekkend" voor telers van vollegrondsgroenten, zoals courgette, bloemkool of sla. De laatstgenoemde groente wordt afgezet voor slechts 30 cent per (reeds bewerkte) krop, zodat telers niet eens hun kosten kunnen dekken.

 

Bron: EFEagro


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven