niche product maakt megaprijzen

Seizoen Rosa dell'Isonzo roodlof is afgelopen

"Dit is een positief seizoen, niet alleen qua omzet, maar ook qua samenwerking. Dit is het eerste seizoen waarin verschillende telers samen gestart zijn met de afzet van rode radicchio (roodlof) onder één merk en een uniforme verpakking", zegt Giovanni Cataruzzi, technisch coördinator van het Consorzio Rosa dell'Isonzo.

La Rosa dell'Isonzo is variant op rode radicchio met bijzonder gunstige eigenschappen dat groeit in het gebied tussen Gorizia en Grado in de Italiaanse streek Friuli. Het is een nicheproduct.

"Momenteel zijn er 24 aangesloten telers die goed zijn voor een totaal van 12 hectare. Het gewas wordt met de hand verwerkt en dat vergt geduld. Daarnaast wordt het aan een zorgvuldige selectie onderworpen voordat het de markt op gaat. Dit betekent dat er slechts beperkte volumes worden afgezet tegen een prijs van 15 à 16 euro per kilo, wat resulteerde in een aanzienlijke omzet", zegt Cataruzzi.

"Ons eerste seizoen onder het merk Consorzio Rosa dell'Isonzo, is bijna ten einde. De hoge herfsttemperaturen, en dus de late komst van de kou, hebben de oogst ongeveer 10 dagen uitgesteld, waardoor het seizoen ook automatisch verschoof."

"We bieden het gewas aan in twee verschillende verpakkingen: een blauwe kartonnen doos (30x40 cm) voor de levering aan retailers en papieren zakken (ongeveer 1 kg). Deze laatste worden gebruikt door de kleine telers die zich richten op lokale afzet."

"Onder de vele successen van dit seizoen behoort niet alleen de tevredenheid van de verschillende consumenten die het lange verwerkingsproces en de uiterlijke kenmerken van deze lokale radicchio waarderen. We zijn ook blij met onze telers omdat ze een georganiseerde structuur hebben gevonden waardoor het gewas kan worden afgezet in Italië."

"In samenwerking met het Regionaal Agentschap voor landbouwontwikkeling voeren we conservatieonderzoeken uit met bepaalde actieve ingrediënten. Hierdoor hopen we te ontdekken of het mogelijk is om beschermingsmiddelen volledig te elimineren."

"Het Rosa Ilsonzo-project, bedacht door het Brignoli Agricultural Institute in Gradisca d'Isonzo, heeft dan ook een combinatie van onderzoek, ontwikkeling, teelt, onderwijs en training mogelijk gemaakt. Als gevolg hiervan heeft de samenstelling van ons Consortium, met eigen regelgeving omtrent de teelt, een regulering en gebruik van het merk en een uitstekend beheer en organisatie van teelt- en afzetactiviteiten mogelijk gemaakt."

"Voor het seizoen 2019/2020 is ons doel om de opbrengst te verhogen, nieuwe nationale markten aan te boren en ons te introduceren op buitenlandse markten zoals die van Slovenië en Oostenrijk. Dat zijn strategische landen voor onze regio", concludeert Cataruzzi.

Contact:
Consorzio Rosa dell'Isonzo
Via Roma, 9
34072 Gradisca d'Isonzo (GO)
Tel.: (+39) 335 370526
Email: info@rosadellisonzo.it
Web: rosadellisonzo.it


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven