Goed seizoen Egyptische artisjokken, hoge prijzen voor pompoenen

Het is een zeer positief seizoen voor Egyptische artisjokken die in Italië op de markt gebracht worden. "Tot nu toe hebben we 40 containers uit Egypte geïmporteerd en we verwachten er nog eens 20. Dit jaar was de opbrengst van hoge kwaliteit en de feedback op de Italiaanse markt was meer dan positief. Vier containers met artisjokken arriveerden vanuit Tunesië, waar de hoeveelheden dit seizoen beperkt zijn ondanks dat het producten van goede kwaliteit zijn," aldus Giuseppe Ventura die, samen met zijn broer Ciro, manager is bij La Zucca Rossa di Ventura, een bedrijf dat actief is op de groothandelsmarkt in Napels-Caan.

De stand van La Zucca Rossa bij Caan

De containers komen over zee aan in de haven van Salerno na een reis van ongeveer 5 dagen. "De gemiddelde prijs van de Egyptische artisjok is stabiel gebleven en kost ongeveer €0,30. Pas in de afgelopen dagen is er een daling geweest naar € 0,25", voegt Antonino Ventura toe die zich met vader Giuseppe bezighoudt met de import uit Egypte.


Ciro Ventura (links) en Antonio Ventura (rechts)

Artisjokken zijn een zeer klimaatgevoelig gewas. "In januari en februari boden we alleen Egyptische en Tunesische artisjokken aan. Vanaf 20 maart begonnen we weer met het seizoen van de Italiaanse artisjok. Als het niet koud is, moeten er goede hoeveelheden komen uit Apulië en Sicilië. Op dit moment zijn er ook beperkte hoeveelheden afkomstig uit het gebied Capaccio-Paestum. Hiermee kan worden voldoen aan de lokale vraag", zegt Giuseppe.

Egyptische artisjokken

Wat pompoen betreft, is de anders dan in een normaal seizoen: "Het Italiaanse seizoen eindigde hier midden januari, dat is drie maanden vroeger dan anders. De laatste partijen komen uit Portugal maar ook daar is het seizoen naar verwachting voorbij op 20 maart. Dat is twee maanden eerder dan vorig seizoen. In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen meer dan verdubbeld: van €0,35 naar €0,70 à €0,75 per kilo", zegt Giuseppe.

"We wachten ook op vier à vijf containers uit Zuid-Amerika. In dit geval zijn de volumes beperkt vanwege het ongunstige klimaat en de regens die in sommige gebieden viel. Het Latijns-Amerikaanse seizoen zal echter binnenkort eindigen. Wij als importeurs hebben serieuze problemen, want de pompoenen kosten meer dan vorig jaar (meer dan 50%) en zijn in hoeveelheid met bijna 50% gedaald."

Egyptische pompoenen

Met de start van het seizoen van de Lunga di Napoli, rond 10 juni, zullen we stoppen met de import uit het buitenland. "De eerste pompoenen zijn afkomstig uit het Scafati-gebied. De Lunda di Napoli blijft lange tijd het vlaggenschip van onze afzet."

La Zucca Rossa heeft verschillende soorten pompoenen, zowel Italiaanse als buitenlandse en deze zijn 365 dagen per jaar beschikbaar.

Buitenlandse pompoenen bij de stand van La Zucca Rossa

 

 

  


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven