USDA Rapport

Citrus: wereldmarkten en handel

De mondiale sinaasappelteelt voor 2018/19 wordt geraamd met 4,2 miljoen ton uit te breiden na vorig jaar naar 51,8 miljoen te zijn gestegen omdat gunstig weer grotere oogsten in Brazilië en de VS oplevert. Daardoor wordt geraamd dat zowel de hoeveelheid vers fruit als verwerkingsfruit zal stijgen. Versexport wordt geraamd op een stijging van 4% hoger naar 5,1 miljoen ton. 

De Braziliaanse teelt is geraamd met 13% te stijgen naar 17,8 miljoen ton door gunstig weer. Verse sinaasappelconsumptie en -export blijven gelijk, terwijl sinaasappelen voor de verwerking stijgen met 2 miljoen ton naar 12,8 miljoen ton.

De Chinese teelt is geraamd op een lichte daling naar 7,2 miljoen door ongunstig weer, wat een kleiner gewas in Jiangxi oplevert. Er is een kleine importstijging en consumptie is lager door afgenomen aanbod. Zuid-Afrika en Egypte zijn de twee grootste leveranciers en goed voor 60% van de import. 

De Amerikaanse teelt wordt geraamd te herstellen met een stijging van 41% naar 5 miljoen ton door gunstig weer. De sinaasappelteelt in Florida is al jaren gedaald door citrusgreening, waardoor boomgaarden zijn verdwenen en kosten om gewas te sparen zijn gestegen. Vorig jaar leed de sector onder orkaan Irma. Deze hogere raming laat een herstel naar voorgaande jaren zien. Export, consumptie en verwerkingsfruit zullen door een hogere opbrengst toenemen. 

Klik hier voor een volledige samenvatting.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven