Regering Israël stimuleert teelt Medjoul dadels

Itzik Saig, directeur van Osem, zoekt naar manieren om van Medjoul dadels een succesvol en lucratief Israëlisch exportproduct te maken.  

Momenteel wordt er naar investeerders gezocht, terwijl het team dat het initiatief uitwerkt, probeert dadelboomgaarden in de Jordaanvallei aan te kopen om de controle over het gehele productieproces te krijgen, van de teelt tot aan het verpakken en vermarkten. Het team zal investeren in geavanceerde apparatuur om de opbrengsten te optimaliseren. Geautomatiseerde systemen zullen het mogelijk maken om iedere boom afzonderlijk te irrigeren en bemesten, waardoor de oogst gemaximaliseerd wordt en wat tegelijkertijd een kostenbesparing oplevert.  

De Medjoul- dadel is één van de meest populaire dadels ter wereld. Vanwege het unieke klimaat in de Jordaanvallei en de regio Arava bedraagt het aandeel van Israël in de wereldwijde Medjoulmarkt 65%. In het verleden teelden en exporteerden telers paprika's maar nu deze markt is ingestort, heeft de regering €24 miljoen beschikbaar gesteld om telers te stimuleren over te stappen op de dadelteelt. 

Volgens ynetnews.com neemt de vraag naar dit product wereldwijd gestaag toe en is de productie ervan de laatste twintig jaar met ruim 66% toegenomen. Israël alleen al teelt jaarlijks zo'n 40.000 ton dadels en dat is een toename van 70% in tien jaar tijd. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven