Nieuwe nanomethode maakt groenten resistent

Onderzoekers van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuwe manier gevonden om planten snel en trefzeker te wapenen tegen onder meer droogte en schimmelinfecties. Ze gebruiken nanodeeltjes om genetisch materiaal aan de bladgroenkorrels toe te voegen. De methode werkt bij tal van plantensoorten, waaronder diverse groenten, schrijven de onderzoekers in een vorige week verschenen editie van het tijdschrift Nature Nanotechnology.

Tegelijkertijd publiceerden ook onderzoekers aan de Universiteit van Californië in Berkeley hun ontdekking met nanotechnologie, schrijft Trouw

De huidige methode om planten genetisch te modificeren is veel ingewikkelder, kost meer tijd en is bovendien voor elke soort anders. Deze nieuwe manier is daarentegen universeel, zegt Michael Strano, hoogleraar chemische technologie van MIT en samen met hoogleraar Nam-Hai Chua van de National University of Singapore hoofdauteur van de publicatie.

"Dit is een belangrijke stap richting het transformeren van bladgroenkorrels' die in planten voor fotosynthese zorgen,' zegt Chua in een persbericht. "De techniek kan worden gebruikt om te kijken welke extra genen we daarbij tot expressie kunnen laten komen."

Bladgroenkorrels zijn essentieel voor fotosynthese. Ze vangen zonlicht op en zetten het om in energie. Ze bevatten ongeveer tachtig genen. Tot nu toe was het lastig om er genetisch materiaal toe te voegen. De enige methode vereist het gebruik van een 'pistool' waarmee genen met kracht in de cel worden geschoten, maar de kans om de plant daarmee te beschadigen is groot.  

Nanodeeltjes
De MIT-onderzoekers zijn er nu in geslaagd nanodeeltjes te maken van koolstofnanobuisjes, omwikkeld in chitosan, een natuurlijk voorkomend suiker. DNA, dat negatief is geladen, bindt zich lichtjes aan de positief geladen koolstofbuisjes. Met een spuit kunnen die deeltjes in het blad worden gespoten via de huidmondjes, kleine poriën die normaal gesproken de waterverdamping controleren.

Eenmaal in het blad passeren de nanobuisjes de celwand, de celmembranen en vervolgens de dubbele membranen van de bladgroenkorrels. In die korrels is het relatief zuur, dus laten de nanodeeltjes daar het DNA los. Dat groeit vervolgens uit tot eiwitmateriaal. 

De onderzoekers hebben bij proeven op onder meer spinazieplanten en waterkers goede resultaten behaald. Ze gaan nu verder testen met ander genetisch materiaal. Zo willen ze gewassen beter bestand maken tegen droogte, gaan ze bananen- en citrusplanten proberen resistent te maken tegen scchimmelinfecties en rijst kweken die geen arsenicum uit het grondwater opneemt.

GMO
Mocht de technologie op de markt komen, dan zal daarvoor in Europa wel een wettelijke hobbel genomen moeten worden. Europa handhaaft namelijk strengere wetgeving omtrent genetische modificatie dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Bron: De Ingenieur & Nature Nanotechnology


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven