Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tekort aan containers voor Poolse appelsector

Hoewel het einde van het Poolse appelseizoen alweer in zicht is, zal dit nog steeds een aantal maanden duren. Sommige exporteurs hebben een zwaar seizoen achter de rug. Andere bedrijven waren in staat om hun appelen zonder enige problemen af te zetten. Een nieuwe uitdaging die in dit seizoen naar voren is gekomen, is dat het steeds moeilijker wordt om in Polen aan containers te komen.

Voor de Poolse appelexporteur Bialski Owoc was het seizoen over het algemeen vrij goed. Anna Zasiewska, die als accountmanager aan Bialski Owoc verbonden is, zegt dat het seizoen voor voldoende mogelijkheden heeft gezorgd. "Dit jaar zijn we in staat geweest om een aantal nieuwe markten aan te boren. We hebben geëxporteerd naar China, India en Maleisië. Dit zijn echter niet onze grootste markten geweest. Het grootste deel van onze volumes is naar Europese landen gegaan en ook is een groot deel naar Egypte geëxporteerd. Voor de Egyptische markt gold echter wel dat de prijzen niet erg bevredigend waren."

Qua volume heeft Bialski jaar op jaar een stabiele groei gezien. "In het vorige seizoen exporteerden we rond de 20.000 ton aan appelen. Dit jaar komt dat neer op ongeveer 40.000 ton. Als we naar de gehele Poolse appelsector kijken, was het aanbod simpelweg te groot, met ongeveer 5 miljoen ton. Voor ons waren de meest populaire rassen de Golden en Red Delicious, Royal Gala en Idared," zegt Zasiewska.

De prijzen voor Poolse appelen waren voor het grootste deel van dit seizoen erg laag. Volgens Zasiewska zouden de prijzen toe kunnen nemen als de weersomstandigheden zouden veranderen. "We zien dat vrij veel telers hun appelen van goede kwaliteit in koelbewaring plaatsen, omdat ze hopen dat de prijzen stijgen. Ik denk dat dit een goede strategie is, omdat telers nu met de handel in appelen gemiddeld met een verlies draaien van 0,08 eurocent per kg. Het is goed mogelijk dat de prijzen met een maand of twee weer aan gaan trekken mits de weersomstandigheden gedurende die tijd veranderen. Mochten we bijvoorbeeld vorst krijgen in april en mei, dan denk ik dat de appelprijzen zullen stijgen.”

Voor Poolse exporteurs is een groter probleem dan de lage prijzen het gebrek aan containers. "Er is op dit moment een schaarste aan containers. Ik heb misschien een bestelling uit Algerije om 15 containers met appelen te leveren, maar tegelijkertijd heb ik nu slechts twee containers tot mijn beschikking,” legt Zasiewska uit. “We zijn in overleg met logistieke bedrijven, die ons beloofd hebben om zo snel mogelijk meer containers beschikbaar te stellen. Vooralsnog komt hier echter weinig van. Mogelijk moeten we uitwijken naar andere logistieke bedrijven in Italië of Duitsland om te zien of zij ons kunnen helpen.”

In de toekomst ziet Zasiewska een aantal mogelijkheden om het potentieel van de Poolse sector uit te breiden. "Het is misschien een goed idee om een team op te zetten dat zich puur focust op een verbeterde presentatie van Poolse groenten en fruit. We hebben betere marketing nodig, omdat nu nog het vooroordeel heerst dat Poolse AGF van inferieure kwaliteit zou zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld als Egyptische importeurs direct vanaf de telers fruit inkopen en zo een betere prijs krijgen dan als ze via een instantie als ons bedrijf zouden gaan. De kwaliteit van het fruit kan op deze manier niet worden gegarandeerd, wat ons imago met betrekking tot kwaliteit kan beschadigen. We moeten een manier vinden, waarmee fruit inkopen via een exporteur op de een of andere manier aantrekkelijker wordt.”

Een andere ontwikkeling in de Poolse sector is de trend van biologische appelen. Zasiewska ziet hier mogelijkheden voor in deze markt. "We zijn pas sinds kort gaan werken met biologische appelen, maar zien nu al het potentieel. Klanten vragen meer naar biologische appelen, terwijl ook de prijs een stuk hoger ligt dan bij conventionele appelen. We leveren biologische appelen op dit moment aan twee Poolse supermarkten en binnenkort hopen we ze ook te kunnen exporteren. Ik heb veel vertrouwen in dit product. Het is een goed, modern product dat hoe langer hoe populairder wordt," zegt Zasiewska tot slot.

Voor meer informatie:
Anna Zasiewska
Bialski Owoc
Tel: +48 607 776 774
Email: a.zasiewska@bialskiowoc.com 
www.bialskiowoc.com 

Publicatiedatum: