„Uit Cyprus krijgen we nog 'echte' vroege aardappelen"

„De markt voor vroege aardappelen is in Zwitserland momenteel ongeveer hetzelfde als in Duitsland: er is een grote vraag en slechts een kleine aanbod. Desondanks zijn de prijzen erg stabiel", vertelt een Zwitserse groothandelaar.

„Zwitserland en Oostenrijk verhandelen vanwege hun grootte natuurlijk niet dezelfde hoeveelheden zoals bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Bovendien is er sprake van een hoge zelfverzorgingsgraad door verbeterde bewaarmogelijkheden." Zwitserland neemt momenteel vroege aardappelen af uit Cyprus, Israël en Egypte. „Uit Cyprus krijgen we nog 'echte' vroege aardappelen, oftewel aardappelen waarvan de schil nog niet volledig is uitgehard. Door de dunne, makkelijk verwijderbare schil is het wassen aan de POS niet mogelijk. Als consument kan men de Cyprische vroege aardappelen herkennen aan de roodachtige grond die nog aan de knollen hangt."

De aardappelen uit Israël en Egypte hebben een vastere schil, aldus de deskundige. „Kwalitatief is onze eerste keuze de aardappelen uit Cyprus, deze zijn echter ook het duurst. Gevolgd door aardappelen uit Israël en dan Egypte. De kwaliteit van de Egyptische aardappelen is meestal iets minder goed dan die van de aardappelen uit de andere twee landen."

De groothandelsprijzen voor aardappelen liggen rond deze tijd van het jaar normaal gesproken rond de 0,50-0,60 euro per kilo. Dit jaar liggen de prijzen, vanwege de kleine voorraden, rond de 0,80-0,90 euro per kilo. De handelaar bekritiseert echter de prijsvorming bij de grote supermarktketens: „In de retail liggen de prijzen per kilo al snel op de 2,50-3,00 euro- inclusief de verpakkingskosten is dat bijna drie keer de inkoopprijs bij de groothandel. Van deze marge krijgen zowel de telers als de consumenten niet veel te zien en zo behoudt de handel ook bij lagere inkoopprijzen het hogere prijsniveau."

Een probleem op de huidige markt ziet de groothandelaar in de politieke aspecten van de handel: „Er is momenteel veel sprake van stemmingmakerij vanuit de retail en de media – met vraag en aanbod heeft dat niks meer te maken. Van de voorspelde schaarste zal echter waarschijnlijk geen sprake zijn."

Het aanbod aan Cyprische importaardappelen is in de groothandel in de afgelopen jaren afgenomen. „Veel van de grote retailketens kopen inmiddels direct bij de teler of bij inpakbedrijven in en omzeilen zo tussenhandelaren zoals groothandelaren; dat is zowel in Zwitserland alsook in Duitsland het geval."


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven