Spaanse telers willen supermarkten met import sinaasappelen aan de schandpaal nagelen

Meer dan honderd citrustelers, bijeengeroepen door de Valenciaanse Associatie van Telers (AVA-ASAJA) en de Provinciale Federatie van Telers en Veehouders in Castellón (FEPAC-ASAJA), verzamelden zich afgelopen woensdag tegenover de haven van Castellón. Ze protesteerden omdat er een partij navelsinaasappelen uit Egypte binnenkwam, terwijl het Valenciaanse fruit in de bomen achterblijft (omdat er geen koper voor gevonden wordt), of tegen bodemprijzen afgezet wordt.

Volgens officiële gegevens is de import van citrus uit Egypte in de afgelopen vijf jaar omhooggeschoten en van de 184.000 ton in 2014 gestegen tot 339.000 ton in 2018. Egypte is echter niet het enige land dat een rol speelt in de oneerlijke concurrentie waarmee de Spaanse telers geconfronteerd worden. Ook Zuid-Afrika en Turkije overstromen gedurende verschillende perioden van het seizoen de Europese markten met hun citrus. Deze situatie is een gevolg van de handelsovereenkomsten die de Europese Unie ondertekent zonder rekening te houden met het feit dat de geldende arbeids-, fiscale-, fytosanitaire- en milieuvoorschriften in deze derde landen sterk afwijken van die waar de EU-telers mee te maken hebben en de achterstand in de concurrentie die dit veroorzaakt.

In deze context en te midden van de meest ernstige crisis die de Valenciaanse citrussector in de afgelopen dertig jaar heeft doorgemaakt, stellen AVA-ASAJA en FEPAC-ASAJA dat het immoreel is dat er bedrijven zijn die citrus vanuit het buitenland laten komen. Daarom kondigde zowel de voorzitter van AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, als die van FEPAC-ASAJA, José Vicente Guinot, tijdens het protest aan dat ze informatie gaan inwinnen en "de namen openbaar zullen maken van de supermarkten die deze sinaasappelen vanuit het buitenland importeren en verkopen. Dan zal de Valenciaanse en de Spaanse bevolking weten wie de vijanden zijn van onze citrusteelt".


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven