Spanje: "Exportseizoen vroege aardappelen valt volledig samen met Brexit"

De export van aardappelen naar het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië is van start gegaan in Sa Pobla (Mallorca) met de oogst van de Lady Christl variëteit. Er is veel te doen rondom de vraag wat het Brexitproces zal brengen in de komende maanden.

Mateu Export was het eerste bedrijf dat aan het exportseizoen begon. Volgende week zal s'Esplet volgen. In beide bedrijven maakt men zich logischerwijs zorgen vanwege de situatie in het Verenigd Koninkrijk. Joan Mateu, directeur van Mateu Export, stelt echter dat ze zich "voorbereiden op het ergste scenario, dat wil zeggen, een harde Brexit". In dat geval zal het Verenigd Koninkrijk gezien worden als een derde land met alle gevolgen van dien voor de boekhouding van de export, belastingen en meer.

Joan Mateu benadrukt dat de telers "het Britse Parlement nu net zo nauwlettend in de gaten houden als de oogst. Het exportseizoen van de aardappelen valt voor ons namelijk volledig samen met de data van de Brexit, hoewel er nu ook gesproken wordt over een mogelijk uitstel".

Mateu Export heeft dit jaar 5% meer gepoot dan in het vorige seizoen. De weersomstandigheden van dit jaar bieden goede vooruitzichten voor de resultaten van de oogst, die begin april bekend zullen worden gemaakt. In de afgelopen weken hebben de planten kunnen profiteren van veel zonuren, hoewel de nachten erg koud geweest zijn, met temperaturen van slechts 1 of 2 graden Celsius. Als gevolg hiervan verkeren de aardappelen in gezonde staat, aangezien de kou ze beschermt tegen schimmels en meeldauw.

Volgens Joan Mateu was er "begin januari veel bezorgdheid vanwege de weersvoorspellingen met betrekking tot temperatuurdalingen en matige en sterke wind, maar de situatie is goed onder controle gehouden". In dit soort gevallen voorkomen de geautomatiseerde systemen dat er schade ontstaat, doordat de irrigatie automatisch geactiveerd wordt bij 1 graden Celsius, zodat er een beschermende laag ontstaat.

Dat de Lady Christl aardappel op dit moment geoogst wordt, is niet toevallig. Deze variëteit, die zeer populair is op de markt, bevindt zich momenteel in optimale staat van rijpheid

 

Bron: ultimahora.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven