Spanje: CGC betreurt import Egyptische sinaasappelen tijdens Spaans seizoen

Het Managementcomité voor Citrus (CGC) in Spanje waarschuwde afgelopen woensdag voor "ernstige verstoringen" op de Europese markten vanwege de import van sinaasappelen uit Egypte middenin het lokale seizoen.

In een verklaring veroordeelde het CGC unaniem de praktijken die woensdag door Valenciaanse telerscoöperaties aan de kaak werden gesteld. Het Comité spreekt over "agressief handelsbeleid".

Volgens bronnen van het CGC, dat een groep privé-bedrijven vertegenwoordigt die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 70% van de Spaanse citrusexport, ging het om een "aantal containers" die zouden zijn gekocht door handelaren die onder andere actief zijn op groothandelsmarkten (zoals MercaBarna of MercaMadrid).

Het Comité voegde toe dat deze sinaasappelen meestal worden gekocht door horecabedrijven voor in sapmachines.

De voorzitter van CGC, Manuel Arrufat, heeft de sector opgeroepen tot "verantwoordelijkheid" en benadrukte dat het gaat om een probleem dat sinds twee seizoenen speelt.

"We hebben er aan het begin van het huidige seizoen publiekelijk voor gewaarschuwd", aldus Arrufat. Hij voegt toe dat Egypte zijn irrigatie in de afgelopen jaren heeft uitgebreid en "enorme sinaasappel- en mandarijnenplantages aanlegt". Op die manier neemt de druk in Europa toe.

Bronnen van het Comité geven aan dat de teeltkosten in deze gebieden "de laagste zijn van het Middellandse Zeegebied". Daar komt de devaluatie van 105% van het Egyptische pond nog bij.

Het CGC herinnert er in een verklaring ook aan dat ze in de afgelopen maand zagen hoe bulkpartijen van het fruit binnenkwamen in Franse havens tegen prijzen van 0,27 euro per kilo. Volgens het Comité zijn dit soort prijzen "onhaalbaar" voor Spaanse ondernemers.

"Het zijn de Spaanse sinaasappelen en mandarijnen die de handel van de Spaanse exporteurs mogelijk maken en er wordt alleen geïmporteerd uit derde landen op momenten dat er in onze teeltgebieden geen fruit meer is", aldus de voorzitter van CGC. Arrufat wijst erop dat het importerende bedrijf zich niet in Spanje bevindt, maar in Nederland. In 2018 importeerde Nederland meer dan 870.000 ton citrus vanuit derde landen.

 

Bron: EFE


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven