Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mohamed Marawan van SaraFruit analyseert Pools appelseizoen:

"Telers moeten hun boomgaarden beter onderhouden"

Het Poolse appelseizoen zit er bijna op en telers zouden alweer moeten beginnen aan de voorbereidingen voor het volgende seizoen. De problemen die de recordoogst heeft veroorzaakt, zijn de meeste telers niet ontgaan maar er zullen oplossingen gevonden moeten worden, willen telers volgend jaar wel wat aan hun appelen verdienen. 

Er is veel geschreven over het Poolse appelseizoen en over dat in de rest van Europa. Mohamed Marawan, directeur van het Poolse appelexportbedrijf SaraFruit, zag de meeste problemen echter van tevoren al aan komen: "We hebben vanaf het begin aan gezegd dat telers goed voor hun appelen moeten zorgen en dat betekent goed onderhoud van de bomen. Zij hebben dit advies in de wind geslagen maar hebben nu geen keuze meer. Hun appelen zijn van mindere kwaliteit en bevinden zich waarschijnlijk nog in bewaring, terwijl ze wachten op betere prijzen. In de tussentijd heeft hun buurman zijn appelen van betere kwaliteit al voor hogere prijzen verkocht." 

Veel Poolse telers hebben ervoor gekozen om hun appelen in de koelcellen te laten in afwachting van betere prijzen. Marawan waarschuwde eerder voor deze strategie: "Het idee dat de appelprijzen in de loop der tijd beter zouden worden, was een illusie en hier heb ik telers ook voor gewaarschuwd. De prijzen waren het probleem niet maar wel het enorme aanbod aan appelen. Zie wat er gebeurt, de koelcellen gaan open en de prijzen zijn zelfs nog dieper gezakt. Dit levert grote problemen op vanwege de steeds hogere kosten voor bijvoorbeeld personeel en elektriciteit. Ik denk dat telers zich beter kunnen richten op populaire rassen die hen meer waarde opleveren, zoals Royal Gala en Golden." 

SaraFruit zet het grootste deel van haar appelen in Egypte af. Vanwege de enorme hoeveelheden appelen die naar deze markt worden geëxporteerd, verkopen de Egyptenaren sommige van deze appelen weer door aan Rusland: "Als gevolg van de boycot kunnen Poolse handelaren hun appelen niet naar Rusland exporteren. Zoals we hadden gehoopt, heeft Egypte al onze appelen afgenomen. We raden telers dan ook aan om hun appelen te plukken, sorteren en zo snel mogelijk te verhandelen. Zodra het seizoen eind maart afgelopen is, is er geen markt meer voor de appelen. Noord-Afrikanen zullen dan over volop lokaal geteeld fruit beschikken en op de Europese markt is er sowieso al sprake van overaanbod."

Volgens Marawan valt er op dit vlak in de Poolse sector nog veel winst te behalen. "Telers moeten goed geïnformeerd worden. Ze moeten niet alleen leren hoe ze hun boomgaarden moeten onderhouden, zodat ze fruit van betere kwaliteit oogsten, maar ook welke rassen ze het best kunnen telen en welke strategieën ze toe kunnen passen. Wanneer zij eenmaal beter voor hun boomgaarden zorgen, dan zullen ze wel de maten kunnen leveren waar vraag naar is. Momenteel zien we maten van 60-70 en 85-100 maar daar tussenin is niets. Toch is de vraag naar maten tussen de 70 en 85 juist het sterkst! Een goed voorbeeld is een vriend van mij die appelen teelt voor de export naar Nederland. Letterlijk al zijn appelen vallen in de maten 70 tot 85 en dit heeft hij bereikt door zijn bomen simpelweg goed te verzorgen," aldus Marawan.  

Voor meer informatie:

Mohamed Marawan
SaraFruit
Email: office@sarafruit.eu 
www.sarafruit.eu 

Publicatiedatum: