Carl van de Wiel, Agro Centre Holland:

"Hollandse rode uien weet ik nagenoeg niet meer te koop"

Tholen - Als we Carl van de Wiel van Agro Centre Holland spreken, is hij volop rode, Indiase uien aan het sorteren. "Een noodsprong", zo noemt de uienverpakker het. "Ik weet, in tegenstelling tot de gele uien, niet veel rode Hollandse uien meer te koop. En je wilt je klanten toch bedienen. Eerder dit seizoen werkten we met rode uien uit China en dat is goed gegaan, maar nu vertrouw ik die kwaliteit niet meer."

"De kwaliteit van de Indiase uien is mooi. Van schimmel, rot of plagen is geen sprake. Maar het zijn geen uien die je maanden moet bewaren", vertelt Carl. Hij verkoopt de uien aan groothandels en schilbedrijven binnen Europa, hoofdzakelijk in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Oost-Europa. "Maar in de voormalige Oostbloklanden begint de vraag nu pas op gang te komen, dat is wel erg laat."

Volgende week komen ook de eerste Chileense gele uien bij Agro Centre Holland binnen, in april gevolgd door gele en rode uien uit Egypte. "De vraag is er wel, maar hoofdzakelijk naar grove maten en die zijn er nauwelijks", constateert Carl. Ook in de roze uien, waarin hij steeds actiever wordt, is het rustig. "Als de uien duur zijn, krijg je soms met het opmerkelijke fenomeen te maken, dat mensen die uien vergeten. Zo zijn de roze uien momenteel een beetje uit de gedachten geraakt."

Ook met sjalotten is er sprake van een lui-dure markt. "Die hebben we nog wel tot juni, maar ook de sjalotten zijn duur met prijzen rond de 1,50 euro. Dat remt de vraag momenteel een beetje", zegt Carl. "Al met al is het een bijzonder jaar met veel uitdagingen. Met deze hoge prijzen kun je geld verdienen, maar ook veel geld verliezen."

"Zo denk ik dat de kans zeker aanwezig is dat de prijs van de gele uien aan het eind van het seizoen nog keihard onderuit gaat omdat iedereen met alternatieven bezig is. Het gebeurt niet zo vaak dat na een duur seizoen de prijs ook hoog eindigt. Voor rode uien is het een ander verhaal, want daaraan is een tekort op alle fronten en is de import keihard nodig."

Voor meer informatie:
Carl van de Wiel
Agro Centre Holland
Noordseweg 11
4772 PG Langeweg
Tel: 0168-371230
Fax: 0168-371235
info@red-onion.com 
www.red-onion.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven