Johan en Kristian Verhagen, Verhagen Holland:

"Importaardappelen uit Egypte zullen vroeg en in groten getale arriveren"

Tholen - In de tafelaardappelenexport is het momenteel maar rustig. Vader Johan en zoon Kristian Verhagen van Verhagen Holland uit Dinteloord kijken dan ook uit naar de komst van de eerste importaardappelen. "De eerste Egyptische aardappelen ontvangen we 8 maart. De Egyptische leveranciers hebben goed geanticipeerd op de tekorten in Europa, want ze zijn aanzienlijk vroeger dan anders en sturen flinke volumes."


Kristian en Johan Verhagen

Verhagen Holland heeft een eigen visie op de markt. Zo heeft het bedrijf geen eigen teelt of telers aan zich gebonden, maar betrekt het de aardappelen van de Nederlandse verpakkers. "Ieder moet doen waar die goed in is. Wij zijn gespecialiseerd in de im- en export. De teelt en het verpakken laten we graag aan anderen over", vertelt Kristian. Hoewel de aardappelen de core business van het bedrijf vormen, is het bedrijf ook actief in de import en export van uien en peen. "Maar ook in de uien is het momenteel erg rustig in de export en de wortelmarkt is helemaal in elkaar geklapt", zegt Johan. De klanten van Verhagen bevinden zich vooral in West-Europa, West-Afrika en Zuid-Amerika. 

"Tot en met december hebben we volop werk gehad, maar na de export naar Afrika zou Europa het op moeten pakken en dat is niet echt gebeurd. Daarbij zien we toch ook wel als bedreiging dat steeds meer Afrikaanse landen zelf gaan telen. Voor ons is dit een lastig jaar, omdat we voor veel bestemmingen gewoon te duur zijn. Dan heb je liever een iets goedkoper jaar, waarbij de handel wat vlotter loopt. Het is nu lastig om voor de export wat te maken, daarom kijken we ook uit naar de importaardappelen. Ik verwacht ook wel dat Nederlandse supermarkten nu eerder zullen overschakelen, omdat de prijsverschillen minimaal zijn", zegt Kristian. 

"Dit seizoen steken de Agria's er wel met kop en schouders bovenuit en wil iedereen hebben. Rassen als Fontaine en Markies, die we anders veel naar schilbedrijven sturen, hadden dit jaar toch de nodige kwaliteitsproblemen", vertelt Johan. Hij verwacht dat er dit jaar weleens een gat zou kunnen vallen tussen de oude en de nieuwe Hollandse oogst. De boeren hebben het zo hoog in de bol dat ik me afvraag of ze straks de boot niet gaan missen als de nieuwe oogst arriveert. Maar je weet het nooit, kijk maar naar de uien. Afgelopen najaar dachten ook veel mensen dat die in februari op zouden zijn en die kunnen we nu toch nog overal kopen."

Voor meer informatie:
Johan / Kristian Verhagen
Verhagen Holland
Havenweg 47
4671 BT Dinteloord
johan@verhagenholland.nl / kristian@verhagenholland.nl 
www.verhagenholland.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven