BLE marktrapport week 9/2019

Druiven: Zuid-Afrika domineerde de handel met veel variëteiten

Zuid-Afrika domineerde de druivenhandel met veel variëteiten. Men bood voornamelijk Thompson Seedless, Crimson Seedless en Dan Ben Hannah aan, aangevuld door Black Gem en Victoria. In Hamburg werden de eerste Sunred Seedless druiven aan het aanbod toegevoegd. Peruaanse Crimson Seedless en Red Globe druiven arriveerden slechts in geringe hoeveelheden. Ook leveringen uit Namibië, met name Thompson Seedless, hadden eerder een aanvullend karakter.  Chileense Red Globe druiven completeerden het aanbod. Over het algemeen had de afzet op veel plaatsen ronduit vlotter mogen verlopen.

In Berlijn en Frankfurt zorgden zeer voordelige aanbiedingen in de levensmiddelenhandel van maximaal € 0,60 per schaaltje van 500 gram voor een langzame afzet van de vers gearriveerde, reguliere partijen. In Hamburg werden stabiele prijzen bereikt, maar dit kwam enkel door een verminderd aanbod. In München werden enkele partijen goedkoper vanwege een te groot aanbod. In Keulen en Frankfurt werden in sommige gevallen pitloze druiven uit Zuid-Afrika duurder.

Appelen
Net als in de voorgaande weken domineerde Duitsland de markt met Elstar, Jonagold en Boskoop. Vaak waren de ladingen voldoende om de vraag te dekken, waardoor de supermarkten maar zelden aan de prijzen hoefden te schroeven in zoverre de kwaliteit van de producten overtuigde.

Peren
Italië domineerde nog steeds de markt met Abate Fetel en Santa Maria, maar het aanbod uit Zuid-Afrika nam sterk toe. Zo kwamen er leveringen binnen van de reeds op de markt gevestigde Williams Christ en Rosemarie peren, waarvan de betekenis merkbaar steeg, maar inmiddels arriveerden er ook leveringen van Cheeky.

Druiven
Zuid-Afrika domineerde de handel met veel variëteiten. Over het algemeen verliep de afzet weliswaar constant, maar op veel plaatsen had deze ronduit vlotter mogen verlopen.

Sinaasappelen
Bij de blonde sinaasappelen domineerden Spaanse Navelina's de markt, hun belang nam echter merkbaar af. Daarvoor in de plaats namen de ladingen van Navel, Navelate en Lane Late uit Spanje sterk toe.

Klein citrus
In de categorie mandarijnen domineerden Nadorcott, Orri en Clemenvilla uit Spanje, evenals Orri uit Israël, de handel. Over het algemeen zorgden de gestegen, bijna voorjaarsachtige temperaturen voor een langzamere afzet. Prijsverlagingen moesten de afzet verbeteren.

Citroenen
Spanje domineerde de markt, Turkije completeerde het productpalet. Het aanbod nam in z'n geheel genomen af. De prijzen ontwikkelden zich verschillend.

Bananen
De handelaren stuitten weliswaar op een niet al te grote, maar wel continue vraag. Aangezien het aanbod hier voldoende op was toegespitst bleven de prijzen op een stabiel niveau.

Bloemkool
Frankrijk domineerde de handel, gevolgd door Italië. De kwaliteit liet slechts zelden te wensen over. De beschikbaarheid nam niet toe, beperkte zich juist eerder, maar desondanks vertoonden de prijzen in de meeste gevallen eerder een neerwaartse trend.

Sla
België en Italië domineerden de markt wat betreft kropsla. Dure Franse partijen completeerden het aanbod. De prijzen daalden als gevolg van een afgenomen vraag.

Komkommers
De leveringen namen toe en het assortiment aan komkommers werd breder: Frankrijk breidde haar presentie op de markt uit en ook Nederland en België kwamen intensiever in beeld.

Tomaten
Het aanbod nam toe, er kwamen meer Spaanse leveringen binnen. De vraag bleef echter achter bij het aanbod. Hierdoor daalden de prijzen, hoewel de vraag door het voorjaarsachtige weer wel aanzienlijk was toegenomen.

Paprika's
Spanje domineerde de handel, die door Turkije aangevuld en door Marokko gecompleteerd werd. Het aanbod nam iets af, maar was voldoende om aan alle vraag te voldoen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven