Spaanse sinaasappel bedreigd door Egypte, Marokko, Zuid-Afrika en Turkije

Spanjaarden protesteren tegen Egyptisch citrus in haven Castellón

De Valenciaanse Associatie van Telers en de Provinciale Federatie van Telers en Veehouders in Castellón organiseerden woensdag 27 februari een manifestatie tegenover de haven van Castellón om te protesteren tegen de aankomst van navelsinaasappelen uit Egypte.

Op deze manier zetten de landbouworganisaties de actiecampagne voort "tegen de zware crisis die de citrussector doormaakt". De acties begonnen afgelopen 14 december met een demonstratie tegenover het Ministerie van Landbouw van Valencia. Sindsdien zijn er verschillende protesten gehouden, zowel in Valencia als in Madrid.

Op deze manier volgen de demonstraties elkaar op, want afgelopen maandag gingen er in Nules en Benicarló al 7.000 mensen de straat op, bijeengeroepen door het Plataforma per la Dignitat del Llaurador (Platform voor de Waardigheid van de Teler).

Egypte is een van de concurrerende landen die de Spaanse citrussector het meeste zorgen baart naast Zuid-Afrika, Turkije en Marokko. Deze vier landen exporteren inmiddels al dubbel zo veel naar de Europese Unie als de teeltbedrijven in de Spaanse provincie Castellón, die traditioneel gezien de Europese markt bevoorraadde.

In grote lijnen wil de sector twee boodschappen overbrengen. Ten eerste verzoeken ze om rechtstreekse steun voor kleinschalige telers, die hebben gezien hoe er 220.000 ton clementines overbleef in Castellón zonder geoogst te worden. Het tweede punt is de oproep aan de Europese instellingen om opnieuw te onderhandelen over "alle ondertekende overeenkomsten met derde landen" en om de controles te verbeteren om te garanderen dat de citrus die Europa binnenkomst voldoet aan dezelfde voorwaarden die gelden voor het Valenciaans fruit.

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven