Paddenstoelen kwamen uit China

Spanje: Oorzaken dodelijke morielje nog niet bekend

De paddenstoelen die werden geserveerd door het Valenciaanse restaurant RiFF, waarvan onderzocht wordt of ze de bron waren voor het  onwel worden van verschillende gasten, waarvan er één vrouw overleed, waren afkomstig uit China. Ze zouden zijn geleverd door een bedrijf in de provincie León, die ze afzette aan verschillende horecagelegenheden.

Het Spaanse ministerie van Gezondheid, die gegevens heeft opgevraagd "over de herkomst, de soort en de aanbiedingswijze (vers of gedroogd) van het product" herhaalde dat "het onderzoek nog loopt. Zolang de resultaten van de analyse nog niet bekend zijn, kan de oorzaak nog niet vastgesteld worden".

Deze partij paddenstoelen (morieljes), die door het restaurant RiFF waren gekocht, zijn geleverd aan restaurants in geheel Spanje. Daarom proberen de gezondheidsautoriteiten te achterhalen of er zich meer gevallen van  schadelijke voedselinname hebben voorgedaan.

De eigenaar van RiFF, de Duitse Bernd H. Knöller, postte gisteren een nieuw bericht op zijn Twitter-account om te benadrukken dat zijn restaurant de paddenstoelen kocht van "een geautoriseerde legale handelaar in León, evenals vele andere restaurants in Spanje. We hebben ze in geen geval in China gekocht". Hij stelde dat ze zich ervoor inzetten "de beste producten te bieden, en dit product [refererend aan de paddenstoelen] voldeed aan alle betreffende kwaliteitsgaranties".

De onderzoekers hanteren als meest waarschijnlijke hypothese dat het incident werd veroorzaakt door het eten van en rijstgerecht met paddenstoelen. Het Ministerie van Volksgezondheid wacht echter nog op de definitieve resultaten van de monsters die zijn genomen in het restaurant, dat een Michelinster heeft en gesloten blijft voor het publiek.

Zoals dinsdag in la Nueva Crónica gepubliceerd werd (en werd bevestigd door bronnen van de regeringsdelegatie van Castilië en León, na vernomen te hebben dat de paddenstoelen vanuit León geleverd werden), nam het Valenciaanse ministerie van Gezondheid contact op met de regionale regering van Castilië en León. Deze ging afgelopen vrijdag over tot een inspectie in het genoemde bedrijf. De eigenaar van het bedrijf had al besloten om alle bestellingen stop te zetten totdat de oorzaak van het schadelijke voedsel opgehelderd zou zijn. Daarnaast vroeg hij zelf om een analyse om na te gaan of het product geschikt was voor consumptie.

Bron: eldiario.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven