Chinezen nemen handel Vietnamese dragonfruit over

Vietnam heeft in Chau Thanh een areaal van 8.000 ha voor dragonfruit, waaronder 2.000 ha met hightech teelt.

Het district heeft zo'n 150 koelloodsen voor dragonfruit die voorheen van Vietnamese handelaren waren, maar die nu in handen van Chinese ondernemers zijn. Na verliezen in de sector begonnen sommige eigenaren hun loodsen aan Chinese bedrijven te leasen. 

Tien van de bewaarloodsen hebben een oppervlakte van 4.000-5.000 m2 per stuk. Nguyen Van Thanh, van de Van Thanh Dragon Fruit Cooperative, vertelt dat een aantal fruitbedrijven hoge verliezen hadden geleden door de 'prijzencrisis'. "Daarom hebben ze hun bedrijf voor geld geleased aan de Chinezen."

Volgens english.vietnamnet.vn waarschuwen experts ervoor dat de Chinese bedrijven zouden kunnen gaan samenwerken en de controle krijgen over de prijs van dragonfruit.

Truong Huu An van de Tam Vu Dragon Fruit Cooperative: "Chinese bedrijven laten de prijs eerst een beetje stijgen en dan dalen. De Vietnamese telers rennen vervolgens naar de markt om hun dragonfruit te verkopen omdat ze bang zijn voor een blijvende prijsdaling. De Chinezen kunnen vervolgens het grote geld in hun zak steken."


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven